Samenwerking met gemeenten en collectiviteiten voor minima. Daarover spraken Bertien Dumas (manager Marketing en Sales bij Menzis) en Liesbeth Gerritsen (bestuursadviseur gemeente Arnhem) tijdens het congres 'Is goedkoop duurkoop?' van Zorgverzekeringslijn op 7 november.
Aan ruim 100 beleidsmedewerkers van gemeenten en organisaties in de schuldhulpverlening vertelden Bertien en Liesbeth over het beleid dat Menzis voert rondom minimacollectiviteiten, en over de initiatieven die we daarmee samen met gemeenten kunnen ontwikkelen.
Voor goede zorg en gezondere leefstijl
Zorgverzekeringslijn vroeg Menzis om te komen spreken, nadat we medio 2018 aankondigden te stoppen met de minimacollectiviteiten in gemeenten buiten onze kernwerkgebieden*. Al jaren zetten we ons intensief in om iedereen - ook mensen met een kleine beurs - te voorzien van goede en betaalbare zorg. Dat gaat wat ons betreft verder dan alleen het bieden van een zorgverzekering. In de regio’s waar de meeste verzekerden van ons wonen, hebben we een kwalitatief goed en breed netwerk van zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties en andere relevante spelers opgebouwd. Dat netwerk kunnen we gebruiken om voor de groep verzekerden in de minimapolis concrete afspraken te maken.
Door samen met gemeenten en regionale partners programma’s te ontwikkelen rondom preventie en vitaliteit, willen we inwoners helpen een gezondere leefstijl te vinden en zo Nederland gezonder maken en het zorggebruik verminderen. Zoals met de aanpak vroegsignalering, het preventiefundament en deelname aan projecten voor het versterken van leefkracht. In de gemeente Arnhem hebben we bijvoorbeeld een werkagenda voor jeugd, schuldenaanpak, ouderenzorg, zorg voor psychisch kwestbaren en initiatieven voor preventie en gezondheidsverbetering.
De reacties uit de congreszaal waren op 7 november positief. De luisteraars zien in de samenwerking tussen de gemeente Arnhem en Menzis een goed voorbeeld dat ook op andere plekken navolging vindt.
*In 2019 boden we in 80 gemeenten een minimapolis. In 2019 hebben we afscheid genomen van de gemeentepolis in 7 gemeenten buiten ons kernwerkgebied, zodat we ons in 2020 kunnen concentreren op die gemeenten binnen de regio met wie we ook afspraken kunnen maken over preventie en zorg.