Als eerste vrouwelijke scheidsrechter van Nederland, die internationale wedstrijden floot, maakte Regien Belksma al heel wat meters op de grasmat. Nu is ze 62 en nog steeds een pionier. Als aanvulling op haar 'gewone' sportregime trapt ze tegenwoordig ook elke week een balletje tijdens Walking Football.
"Als kind wilde ik altijd een jongetje zijn, omdat meisjes pas op hun veertiende mochten voetballen. Damesvoetbal heette het toen nog. Stiekem speelde ik mijn eerste wedstrijd al op mijn dertiende - en ik maakte direct een goal. Ik ben jarenlang scheidsrechter geweest, en op woensdagavond train ik bij FC Trias. Dan zit ik met mijn dochter van 33 in het team. Daar ben ik de oudste van het stel, maar bij Walking Football ben ik de jongste."
Bloedfanatiek
"Bij Walking Football mag je niet rennen, niet duwen, geen slidings maken, en de bal mag niet hoger dan de heup. Toen ik er voor het eerst van hoorde, dacht ik 'wat een suf gedoe', maar mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld. Ik deed dus een keer mee. En léuk dat ik het vond! Het mooie is dat het gemengd is. En ik ben niet de enige vrouw. Er speelt een vrouw van 76 mee, die nog nooit had gevoetbald. Dat is toch knap? En nog een andere dame van achter in de 60. De meeste heren hebben vroeger altijd gevoetbald. Er zitten een paar grote kerels bij met van die lange stelten. Dan is het voor ons met onze korte beentjes behoorlijk doorstappen om eerder bij de bal te zijn dan zij. Het is echt snelwandelen en dat ben je niet gewend. Het spel is niet hard, maar gemoedelijk. We lachen wat af; ook tijdens de koffie vooraf en na afloop van de training. Maar laatst hadden we een Walking Football-toernooi in De Vijverberg en dan blijkt iedereen toch bloedfanatiek. Het zijn korte potjes, maar zelfs ik moet erkennen dat het echt intensief is."
Technisch uitgedaagd
"Het leuke is dat we van de trainer ook foefjes leren. Je hebt echt techniek nodig voor een goede pass of dat hakje achterom langs. Door wat ik hier bij Walking Football leer, word ik een betere voetballer. Dus tegen iedereen die het vooroordeel heeft dat het niets voorstelt, zeg ik: probeer het maar eens! Of ik ook nog als scheidsrechter een Walking-wedstrijd zou willen fluiten? Nou, volgend jaar is er een groot toernooi in Spanje en dat lijkt me best leuk. Dan moet er oppas voor de kleinkinderen worden geregeld, want thuis weten ze: voetbal gaat voor."
Joske Elsinghorst, coördinator bij Achterhoek in Beweging:
"Onze ambitie is om bewegen tot hoge leeftijd mogelijk te maken, zonder bang te zijn voor blessures. Vitaal ouder worden is - met plezier en samen met anderen - in beweging blijven. Het Nationaal Ouderenfonds faciliteert in heel Nederland - onder de noemer OldStars - diverse oudervriendelijke sporten in teamverband, waaronder Walking Football. Door bijvoorbeeld een kleiner veld, een zachtere bal en kalmer tempo wordt een sport meer technisch. En draait het meer om de ontmoeting dan om de prestatie. In onze regio is het mijn rol om alle partijen met elkaar in verbinding te brengen om dit soort initiatieven te ondersteunen. Een partner als Menzis helpt daarbij door bijvoorbeeld de huisarts ook een verwijzing naar een beweegmakelaar te laten maken." |
Hinke van der Werf, regioregisseur Oost bij Menzis:
"Bij Menzis werken we aan het versterken van de leefkracht van ieder mens. Een gezonde leefstijl is daarbij van belang. Sporten en bewegen, zoals bij Achterhoek in Beweging, is belangrijk om vitaal ouder te worden. Het zorgt voor een betere conditie en verlaagt de kans op (chronische) ziektes. Daarnaast is samen bewegen - zoals je doet bij Walking Football - gezellig; je ontmoet anderen. Als partner zorgt Menzis er mede voor dat er in de regio diverse initiatieven mogelijk worden gemaakt om de Achterhoekers in beweging te brengen." |