Door de leefstijl van mensen te versterken, is er nog veel gezondheidswinst te behalen. Daarin gelooft Menzis. En daarom zetten wij ons bijvoorbeeld extra in voor hulp bij stoppen met roken. Hoe? Met een vólledige vergoeding vanuit de basisverzekering van de - populaire en bewezen effectieve - Allen Carr-training. Als eerste zorgverzekeraar.
Elk jaar sterven er zo’n 20.000 mensen als gevolg van roken, en 20 tot 30% van alle kanker heeft roken als veroorzaker. Dat zeggen cijfers van het RIVM. Hiermee is roken een van de belangrijkste doodsoorzaken. Daarnaast zorgt het voor COPD, hartfalen, minder weerstand en een slechtere conditie. Ermee stoppen komt dus ten goede aan onze gezondheid én aan de zorgkosten voor onze maatschappij.
Stopsucces voor meer rokers
We weten ook dat het ontzettend lastig is om te stoppen. Goede begeleiding kan dan helpen. En die wordt daardoor deels vergoed vanuit de basisverzekering. Menzis gaat nu een stapje verder en kijkt niet alleen naar de Richtlijn Behandeling van tabaksverslaving, maar ook naar succesvolle behandelmethodes. Zoals de Allen Carr-training. Door deze training nu 100% te vergoeden vanuit het basispakket, hopen we meer verzekerden van het roken af te helpen.
Werknemers zijn positief
Normaal gesproken wordt een behandelmethode pas vergoed via de basisverzekering, nadat het Partnership Stop met Roken deze heeft beoordeeld. Die adviseert er vervolgens de Richtlijnencommissie Behandeling van tabaksverslaving over.
Gijs Rotteveel, directeur bij Menzis met preventie, klant en markt als aandachtsgebieden: “Het partnership beoordeelde de Allen Carr-training niet, omdat die te weinig contactmomenten heeft. Maar voor ons zijn de positieve ervaringen van werknemers uit onze werkgeverscollectiviteiten genoeg reden om de training wél op te nemen. Bovendien is deze methode populair, waardoor we meer rokers bereiken.”
Brede inspanningen
Volledige vergoeding van de Allen Carr-methode is niet het enige wat Menzis doet om het stoppen met roken te stimuleren. Zo schelden we sinds 1 januari het eigen risico kwijt, dat verzekerden betalen voor coaching bij hun stoppoging. En in Twente en Groningen werken we actief samen met gemeenten, het zorgveld en werkgevers voor een rookvrije regio.
Via de online gezondheidscoach SamenGezond helpen we mee om de ‘stopmaand’ Stoptober (van Hartstichting, Longfonds en KWF) bekend te maken onder klanten en werkgevers. Ook steunt Menzis een subsidie-onderzoek van Universiteit Maastricht en KWF, en sinds 1 juni zijn al onze locaties rookvrij.
Let op: vanaf 1 januari 2023 wordt de Alan Carr-training niet meer vergoed vanuit de Basisverzekering. De training wordt nog wel gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor een overzicht van alle stoppen met roken-programma’s verwijzen we u naar onze vergoedingenpagina. |