Achterhoek in Beweging stimuleert jong en oud – ook mindervaliden – actief te zijn. Sporten, bewegen en gezond eten; dat is waar het om gaat. Dat geeft een betere conditie, helpt ziekte en eenzaamheid te voorkomen en houdt je mentaal fit.
Achterhoek in Beweging bestaat inmiddels 2 jaar. Het is een platform met partners in de zorg, onderwijs, overheid, cultuur, bedrijfsleven en sport, dat allerlei initiatieven mogelijk maakt. Denk aan wandelclinics voor mensen met longproblemen en Beach Soccer in de Achterhoek. Duofietsen voor ouderen door Montferland. En Walking Football voor senioren.
“Samen werken we aan krachtige, levendige kernen, buurten en wijken in de Achterhoek, met een sterk verenigingsleven en ruimte voor iedereen. Dat is het idee”, zegt Pascal Kamperman, projectleider van Achterhoek in Beweging. “Veel Achterhoekers zijn – op aanraden van hun huisarts – door een beweegmakelaar of sportcoach gestimuleerd meer te gaan bewegen. Bij voorkeur bij een vereniging, omdat sporten en bewegen dan makkelijker onderdeel wordt van hun weekroutine. En dat blijkt weer veel mensen te motiveren om actief te blíjven.”
Breedtesport stimuleren
Pascal wijst op een nieuwe rol van Achterhoek in Beweging: overleggen met organisaties van evenementen en vervolgens de gemeenten hierover adviseren. “Doet een organisator een verzoek – bijvoorbeeld voor het WK-volleybal – dan praten we mee. We zeggen dan: leuk als daar straks veel publiek op afkomt. Maar hoe mooi zou het zijn als we het evenement kunnen inzetten als vliegwiel voor 2 van onze thema’s: ‘maak sportverenigingen toekomstbestendig’ en ‘zet sport in als preventie tegen ziekte en eenzaamheid’? Zo stimuleren we de breedtesport. Ook vragen we de organisator of die bereid is in de Achterhoek clinics te geven en zo mensen tot sporten aan te zetten.”
Plan voor de komende 10 jaar
Achterhoek in Beweging doet meer. Het schreef het Beweeg- en Sportakkoord 2020-2030, dat op 27 juni 2019 wordt gepresenteerd. De 8 gemeenten in de Achterhoek praatten onlangs op de Vijverberg in Doetinchem met ambassadeurs en partners (waaronder Menzis) over dit plan, dat sport en bewegen in de Achterhoek wil stimuleren.
Pascal: ‘Het Beweeg- en Sportakkoord wil mensen in onze regio voorbereiden op een zelfredzame toekomst in een gezonde leefomgeving. Zeer belangrijk in de Achterhoek, waar we te maken krijgen met grote vragen als krimp, klimaat en individualisering. Sport en bewegen maken mensen gezonder en vitaler, waardoor ze beter kunnen inspelen op dit soort veranderingen.”
Sport met korting
Zeker, sporten kost geld. Achterhoek in Beweging benadrukt in de gesprekken met de gemeenten dat het belangrijk is om financiële drempels weg te nemen. Inmiddels heeft vrijwel elke gemeente z’n eigen regeling: van de eerste 3 maanden gratis sporten tot korting op de contributie. Of je nu woont in Aalten, Berkelland, Brockhorst, Doetinchem, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek of Winterswijk: zoek online naar informatie of ga naar het gemeentehuis. Wie schulden heeft, krijgt ook hulp. Want pas als er rust is in je portemonnee, komt er ruimte in je hoofd om regelmatig te bewegen.
Menzis versterkt de leefkracht
Menzis is partner en aanjager van Achterhoek in Beweging. Zo werkt Menzis samen met partijen in de regio en gemeenten. Waarom? Omdat Menzis het versterken van leefkracht belangrijk vindt en weet dat sport en bewegen daarbij helpen. De winst: door te bewegen blijf je langer fit, ben je minder vaak ziek en blijven de zorgkosten en de zorgpremie betaalbaar.
Om de Achterhoeker te activeren, werkt Menzis samen met partijen als het Nationaal Ouderfonds, Special Heroes en Bas van de Goor Foundation. Deze laatstgenoemde experimenteert in Tiel en Den Haag met een aanpak om diabetespatiënten meer te laten bewegen, waardoor het medicijngebruik kan verminderen of zelfs helemaal achterwege kan blijven. Als deze proeven slagen (de vooruitzichten zijn hoopvol), dan komt de aanpak beschikbaar voor Achterhoekers.
Menzis maakt zich - via OldStars - ook hard voor Walking Football. Dat is zó’n succes dat Menzis bezig is om meerdere bewegingsvormen voor oudere Achterhoekers mogelijk te maken. Denk aan hockey, tennis en tafeltennis met aangepaste regels.
|