Menzis wil in de gemeente Den Haag werk maken van armoedebestrijding. Om kinderen de kans te geven zich goed te ontwikkelen, worden gezinnen met schulden geholpen. “Dat geeft rust in het gezin en een beter toekomstperspectief.”
Eerst een paar cijfers. In Nederland hebben naar schatting van het Nibud 710.000 huishoudens financiële problemen. En 775.000 mensen lopen risico op ernstige financiële problemen. De meeste gemeenten willen wel helpen, maar zijn niet altijd deskundig genoeg of hebben simpelweg te weinig mankracht. Daarom worden slechts 200.000 mensen geholpen om van hun schulden af te komen. Probleem is dat het zo makkelijk is om schulden te maken. Je kunt immers van alles kopen en pas later betalen. En als je dat niet tijdig doet, lopen boetes en incassokosten razendsnel op. Zo ontstaat er financiële chaos: geen overzicht waar en hoeveel schulden je precies hebt.
1 op de 9 kinderen in armoede
Gelukkig maken steeds meer zorgverzekeraars afspraken met gemeentes. Menzis is hiermee een van de koplopers en werkt al met 20 gemeentes samen, waaronder Den Haag. Marcel Prinsen, accountmanager bij Menzis: “De gemeente beoordeelt welke verzekerde in aanmerking komen voor de (RUB) regeling en benadert de verzekerden hiervoor.”
1 op de 9 kinderen leeft in armoede. Marcel: “Dat past natuurlijk niet bij een welvarend land als Nederland. Kinderen die opgroeien in armoede, lopen meer gezondheidsrisico en worden geremd in hun ontwikkeling. Daar komt bij dat van gezinnen die al een tijd hun zorgpremie niet betalen, de aanvullende verzekering stopt. Als gevolg daarvan komen zij bijvoorbeeld niet meer in aanmerking voor extra vergoeding van beugels, brillen, contactlenzen en tandheelkunde.”
Kinderen die opgroeien in armoede, lopen meer gezondheidsrisico en worden geremd in hun ontwikkeling.
Rust in het gezin
In april 2019 vraagt prinses Laurentien van Oranje aan Menzis aan te schuiven bij de Alliantie tegen Kinderarmoede. De strekking van haar vraag: Menzis is maatschappelijk betrokken, dus vragen we juist júllie om mee te doen. Menzis is meteen enthousiast.
Marcel: “We willen graag meehelpen om in de gemeente Den Haag 1.200 kwetsbare gezinnen – met in totaal 1.720 kinderen en een forse premieachterstand – te helpen. De gemeente houdt elke maand de aflossing van de oude schuld en de lopende premie in op de uitkering. Menzis activeert vanaf dag 1 de aanvullende verzekering die gestopt was vanwege de betalingsachterstand. Let wel: die aanvullende verzekering kent een royale dekking. Dat geeft rust in het gezin, zodat de kinderen zich weer volledig kunnen ontwikkelen. Als het gezin na 3 jaar geen nieuwe schulden heeft gemaakt, vervalt de restschuld. Ook resterende schulden bij het CAK vervallen. Zo kunnen de gezinnen weer met een schone lei verder.”
Wapen tegen financiële misère
Marcel hoort het wel eens: belonen we zo mensen met een betalingsachterstand? Hij heeft begrip voor dat geluid, maar benadrukt vooral de andere kant: “Kinderarmoede is echt een probleem. Zouden we niets doen, dan is er grote kans dat complete gezinnen ontsporen, met forse zorgconsumptie tot gevolg. En dat betekent weer hogere zorgkosten, waardoor de premie voor iedere verzekerde zou moeten stijgen. De ervaringen – ook in Den Haag – leren dat de hulp aan gezinnen met schulden een effectief wapen is tegen financiële problemen. Het draagt bij aan minder stress in het gezin, meer toekomstperspectief, meer bestedingsruimte, minder zorgmijding en een gezondere leefstijl. Dat is goed voor het kind.”
Vinger aan de pols
Menzis heeft deze regeling al in meerdere gemeentes maar wil deze in Den Haag aan veel meer gezinnen gaan aanbieden. Of dat gaat lukken, is ook afhankelijk van de bereidheid van de gemeentes. Ziet de wethouder de noodzaak? Zijn er voldoende ambtenaren om het uit te voeren? Marcel: “Wij helpen de gemeente écht door te pakken en geven snel alle noodzakelijke informatie: wie heeft betalingsachterstand, om welke bedragen gaat het, hoe trouw betalen ze hun achterstallige schulden? Vervolgens houdt de gemeente de vinger aan de pols: ze biedt hulp aan mensen die hun schulden aflossen, om te voorkomen dat ze opnieuw in de problemen komen.”
* In een eerdere versie van dit bericht wordt gemeente Den Haag als voorbeeld gebruikt. Dit had niet gemoeten, we zijn over deze regeling nog in gesprek met de gemeente Den Haag. De regeling wordt wel aangeboden in: Arnhem, Almelo, Enschede, Oldenzaal, Hengelo, Almere, Haaksbergen, Borne, Groningen, Appingedam, Loppersum, Delfzijl, Ede, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Drentsche Aa, Wierden, Tubbergen, Dinkelland, Losser, Twenterand, Hof van Twente