Duurzaam toegankelijke zorg

Zorgvraag neemt toe
De bevolking in ons land vergrijst en de vraag naar zorg neemt toe. Als we hier ons beleid niet wijzigen, dan heeft in 2040 zelfs 1 op de 3 Nederlanders 2 of meer chronische aandoeningen. En die hebben vaak te maken met een ongezonde leefstijl.
Tegelijkertijd loopt het tekort aan zorgverleners op. Met te lange wachttijden voor patiënten en ziekteverzuim bij zorgpersoneel als gevolg. Extra aangewakkerd door de coronacrisis. Dit zet de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg flink onder druk.
Zorg slimmer organiseren
De hoogste tijd voor actie en verandering dus. Als Coöperatie Menzis pakken we onze rol. Hoe we dat doen? Door onze schouders te zetten onder preventie, en door de zorg te transformeren. Met als stip op de horizon: duurzaam toegankelijke zorg.
Daarvoor dagen we het zorgveld uit om de wachttijden terug te brengen en de zorg slimmer te organiseren. Bijvoorbeeld met digitale zorg en zorginnovatie. Zodat onze verzekerden de juiste zorg op de juiste plek krijgen, als ze die nodig hebben. Zorg die voldoet aan alle kwaliteitseisen.
Ook via onze zorginkoop werken we - samen met zorgaanbieders - aan die duurzaam toegankelijke zorg. Dit geven we handen en voeten in onze zorginkoopstrategie en in ons zorginkoopbeleid.
Samenwerken in onze regio’s
In onze 4 regio’s helpen regiovisies en werkagenda’s om stappen te maken voor preventie, gezondheid en zorg. We werken hierbij intensief samen met zorgaanbieders, gemeenten, het sociaal domein en maatschappelijke partners.
Hoe houden we de zorg duurzaam toegankelijk?
In Nederland hebben we een uniek zorgstelsel. De kwaliteit is hoog en iedereen heeft toegang tot zorg. En ons zorgstelsel heeft solidariteit als fundament. Dat is iets wat Coöperatie Menzis heel belangrijk vindt. Maar steeds meer Nederlanders hebben zorg nodig en deze zorg wordt ook nog eens complexer. De zorg kan deze toenemende vraag straks niet meer aan.
Hierdoor komt de toegankelijkheid van onze zorg onder druk te staan. Denk aan langere wachttijden in de GGZ, maar ook laaggeletterde mensen die niet weten waar ze recht op hebben. We zetten ons daarom, samen met de andere zorgverzekeraars, zorgaanbieders én de politiek, in om de zorg duurzaam toegankelijk te houden.
Bekijk in onderstaande video hoe we dat willen gaan doen: