Uitlaatklep gevonden
Dus ik belde Martijn, mijn (helaas overleden) leefstijlmaatje, die als geen ander nieuws kon maken van leefstijl en preventie. Martijn liet me weten dat hij helemaal niets móest. Het was zaterdag. “Darling”, zei hij, “ga hardlopen. En val mij niet meer lastig in het weekend.” Die dag begon ik met hardlopen, de week erop rende ik 3 keer (spierpijn!) en ik ben het blijven doen. Minstens om de dag, gewoon een half uurtje. Ik kan mijn energie sindsdien veel beter hanteren.
Als zelfverklaard leefstijlexpert - je weet wel: wetenschappelijk onderbouwd en academisch onderlegd - ontdekte ik die zaterdag wat ‘leefkracht’ is. En een jaar later werd leefkracht mijn baan, bij Menzis. Als zorgexpert Leefkracht + Gezondheid werk ik eraan om programma’s voor een gezond en leefkrachtig leven toegankelijker te maken. Zoals de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) en begeleiding bij stoppen met roken. Natuurlijk voor onze verzekerden, maar ook voor ieder ander mens in ons land. Wat dat is, leefkracht?
Geen middel, maar resultaat
Leefkracht is de positieve kracht van gezond leven, zodat jij kunt doen wat voor jou belangrijk is. In mijn geval: als zorgexpert mensen helpen om gezonder te leven, én als mens ontspannen genieten van mijn gezin, de natuur en de mooie dingen in het leven.
Iedereen kan aan zijn leefkracht werken, of je nu ziek bent of gezond. En dat doe je op je eigen manier. Wil je bijvoorbeeld die paar coronakilo’s kwijtraken, dan is het online gezondheidsprogramma SamenGezond een steuntje in de rug. Als je fit en sociaal bezig wil blijven nu je wat ouder wordt, voel je misschien voor een sportvorm van OldStars. En heb je diabetes type 2 en steun nodig bij bewegen, dan kun je je aansluiten bij de Nationale Diabetes Challenge. Waar het in elk geval om gaat, is dat je je leven vormgeeft zoals jij dat graag wil. Dat je de doelen nastreeft, die jij wil bereiken. En dat je de mogelijkheden gebruikt, die bij jou passen.
Leefkracht is dus geen middel. Het is geen preventie en het helpt niet om gezondheidsklachten te voorkómen. Leefkracht is een resultaat. Mijn (hardloop)resultaat is een gebalanceerd leven en een fijn fris hoofd. Ik ben benieuwd naar jouw resultaat …
Zorg- én gezondheidsplicht
Waarom een zorgverzekeraar zich inzet om ‘de leefkracht van ieder mens te versterken’? Bij Menzis zien we dat als onze maatschappelijke taak. We vinden dat we niet alleen een zorgplicht hebben, zoals wettelijk is vastgelegd voor zorgverzekeraars. Maar we hebben onszelf ook een gezondheidsplicht opgelegd.
Het is onze missie om leefkracht te bevorderen, en dat nemen we heel serieus. We hopen zo ook de druk op de zorg te kunnen verlagen. Dat is een ambitieus doel, dus daar werken we hard voor. Bijvoorbeeld in onze regio’s, samen met zorgaanbieders, gemeenten, onze maatschappelijke partners en werkgevers.
Welke resultaten wíj daarmee bereiken? Daarover meer in volgende blogs. We maken het concreet, dat beloof ik. Want als leefkracht een resultaat is, dan versterken wij natuurlijk alleen leefkracht met concrete resultaten!