- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Wat eten we vandaag gezond! Tips en inspiratie
Gezond eten. Bijna iedereen lijkt er een mening over te hebben en elke paar maanden wordt er wel weer een nieuwe dieettrend geïntroduceerd. Nederland telt steeds meer voedingsexperts en ook online vliegen de voedingsblogs u om de oren. We kunnen nu dus nóg een blog schrijven over wat gezond eten is, maar in plaats daarvan geven we liever inspiratie om vandaag (en misschien wel de rest van de week of -doe eens gek- de hele maand) lekker gezond te eten.
Vandaag op ‘t menu: niet wat maar hoe
Wat gezonde voeding is, dat kunt u hier lezen. Maar hoe zet u uzelf ertoe vaker gezond te eten? Voor veel mensen blijft dit een knelpunt. Een lekkere malse hamburger wint het nu eenmaal van een bak sla. En een (kant en klare) pasta carbonara is gewoonweg aantrekkelijker dan een bord spruitjes. Hoe komt het toch dat ongezonde gerechten ons het water in de mond doen lopen en gezonde gerechten niet? Kortom, waarom is slecht eten zo onweerstaanbaar?
Er zijn een uiteenlopende antwoorden hierop te geven. We lichten er drie uit in dit blog.
1. Terug naar de prehistorie
In de prehistorie aten we zo energierijk mogelijk. Dit was nodig omdat ons lichaam dan voldoende energie opsloeg voor tijden dat er een gebrek aan voedsel zou zijn. Blijkbaar zijn we vandaag de dag nog steeds zo geprogrammeerd. Onze hersenen zijn niet meegeëvalueerd met de voedselvoorraad. Daarom kiezen we nog altijd voor calorierijk voedsel in plaats van groenten en fruit, alsof er elk moment een hongersnood uitbreekt.
2. De voedingsindustrie
De voedingsindustrie speelt een belangrijke rol als het gaat om het promoten van ongezond eten. Door het zoveel mogelijk goedkoop aanbieden van ongezond voedsel, door misleidende marketing en door het toevoegen van smaakversterkers en ongezonde ingrediënten zoals vet, suiker en zout. De voedselindustrie creëert hiermee meer winst én een constante behoefte aan ongezond voedsel.
3. Aangeleerd gedrag
Ongezond eten is ons veelal aangeleerd en bovendien de invloed van onze sociale omgeving. Het is compleet normaal om een verjaardag met taart te vieren en een sportkantine is geen sportkantine zonder bier en bitterballen. Hoe langer u daarbij stilstaat hoe gekker het is, maar het is nu eenmaal de realiteit.
Gelukkig is aangeleerd gedrag ook weer af te leren en kunt u uzelf trainen om elke dag gezondere keuzes te maken.
Maar hoe dan?
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe maakt u die gezondere keuzes dan als u in de supermarkt rondloopt? En u steeds verleid wordt door slechte snacks en ongezonde tussendoortjes?
- Begin klein. Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen. Leg de lat dus niet meteen te hoog. Begin eens met koffie of thee zonder suiker. Of een appel in plaats van een koek. Probeer dit een gewoonte te maken. Gelukt? Vier dit succes! En kies dan de volgende kleine stap.
- Ga nooit boodschappen doen op een lege maag! Een lege maag zorgt namelijk voor onnodige en ongezonde aankopen.
- Laat u inspireren. Door het kijken van video’s waarin influencers lekkere gezonde recepten klaarmaken, maar ook door het pinnen van een plaatje van een groentenquiche op Pinterest. Het volgen van gezonde accounts op Instagram of het aanschaffen van een Ottolenghi kookboek. Er zijn talloze manieren om uzelf te inspireren met gezonde recepten en voeding.
- Bonus tip: combineer de twee bovenstaande tips. Duik eerst even in uw Pinterest bord met gezonde recepten en ga direct daarna boodschappen doen. U zult versteld staan met wat voor een gezonde ingrediënten u thuis komt.
- Koop een nieuw lievelingsbord speciaal voor gezonde gerechten. Dit klinkt misschien wat kinderachtig, maar hierdoor krijgt u onbewust zin om gezonde gerechten te maken. Probeer het maar eens.
- Focus niet op de dingen die u niet mag eten, maar op de dingen die u wel mag. Dit is ook gelijk de reden waarom een dieet meestal maar tijdelijk werkt. Een dieet gaat namelijk vaak over de dingen die u niet mag eten, terwijl u beter op de lekkere gezonde ingrediënten kunt focussen die u wél mag.
- Zorg ervoor dat uw ‘guilty pleasures’ gezonde snacks zijn. Bijvoorbeeld een handje ongezouten noten of volkoren toastjes. Ook de manier waarop u deze tussendoortjes nuttigt is belangrijk. Geef uzelf het gevoel dat u echt een traktatie krijgt. U kunt bijvoorbeeld een paar volkoren toastjes in stukjes breken en in een bakje doen, waardoor u de ervaring van een bakje chips krijgt.
- Er zijn mensen die uit eten gaan zien als het moment waar ze zichzelf even helemaal mogen laten gaan. Daar is niets mis mee, maar bedenk dat uit eten gaan juist een makkelijk moment is om gezond te kunnen eten. Het eten in een restaurant is immers vaak lekkerder omdat er een professionele kok in de keuken staat. Het uitgelezen moment dus om te kiezen voor iets gezonds!
- Wanneer u langere tijd minder zoet en gezond eet, gaan uw smaakpapillen zich aanpassen. Ze zullen dan juist gevoeliger worden voor zoet. Natuurlijk zoete voeding zoals fruit zult u ineens veel lekkerder gaan vinden. Ideaal! Het advies is overigens twee stuks fruit (200 gram) per dag.
- Maak een sociaal moment van het eten van gezond voedsel. Kook bijvoorbeeld eens een gezonde maaltijd voor vrienden of familie. En leg de nadruk niet op het feit dat u gezond gaat koken, maar verschuif uw focus naar het feit dat u gezellig met vrienden of familie gaat eten.
Tot slot is het belangrijk dat u bij het maken van gezonde keuzes de juiste mindset hebt. Eet niet gezond ‘omdat het moet’, maar omdat u het zichzelf gunt om u goed te voelen.