- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Bloedsuiker te hoog? Zo werkt de bloedsuikerspiegel
Hoge bloedsuikerwaarden zijn niet alleen iets waar diabetespatiënten mee te maken hebben. Iedereen die suiker eet heeft ermee te maken. In dit blog leert u hoe de bloedsuikerspiegel in z’n werk gaat en vindt u de beste tips om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.
Een stabiele bloedsuikerspiegel
Wanneer de bloedsuikerspiegel uit balans is kan dit zorgen voor moeheid en duizeligheid. Ook kunt u een rommelige maag hebben, chagrijnig worden en trek in zoete dingen krijgen. Een stabiele bloedsuikerspiegel geeft juist energie en helpt om uw gewicht stabiel te houden. Dus wat moet u doen om die bloedsuiker in balans te houden? Laten we eerst eens kijken naar de werking van de bloedsuikerspiegel.
Hoe werkt de bloedsuikerspiegel precies?
Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd kan de bloedsuikerspiegel flink toenemen. Dit komt doordat koolhydraten worden omgezet in glucose. Bij bepaalde voedingsmiddelen gebeurt dat al heel snel. Suiker- en meelproducten worden bijvoorbeeld in no-time omgezet in glucose. Deze verhogen de bloedsuikerspiegel dus zeer snel. Als reactie hierop maakt het lichaam extra insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat het bloedsuikerpeil weer omlaag wordt gebracht. Het kan zijn dat de bloedsuikerspiegel door een teveel aan insuline juist te laag wordt. Het gevolg is dat uw lichaam weer vraagt om snelle suikers. Heeft u vaak na het eten snel alweer trek? Dit kan erop duiden dat de bloedsuikerspiegel te snel stijgt en daalt.
Lees ook:
Hoge bloedsuikerspiegel? Zo houdt u uw bloedsuikerspiegel stabiel
Wat te doen bij een hoge bloedsuiker? U kunt pieken en dalen in uw energie voorkomen met de volgende tips.
- Sla het ontbijt niet over en eet elke dag een eiwitrijk ontbijt. Tijdens onze slaap daalt de bloedsuikerspiegel. Om deze weer op peil te brengen is ontbijten erg belangrijk. Ontbijt bij voorkeur eiwitrijk. Eiwitten werken namelijk verzadigend en houden de bloedsuikerspiegel stabiel. Wanneer u 's ochtends voldoende eiwitten eet heeft u later op de dag minder trek. Probeer het eens.
- Eet vezels en langzame koolhydraten. Deze hebben een positief effect op de bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel stijgt minder snel doordat langzame koolhydraten er langer over doen om opgenomen te worden. Vezels en langzame koolhydraten zitten bijvoorbeeld in groente en peulvruchten, maar ook in volle granen zoals boekweit en havermout.
- De juiste vetten zijn juist vet goed. Omega 3-vetzuren in vette vis dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Deze vetzuren zorgen ervoor dat de celwanden goed kunnen reageren op insuline. Hierdoor kan uw lichaam de energie uit vetten en glucose makkelijker verbranden. Twee keer per week vette vis eten zoals haring, zalm, makreel of sardines is dus aan te raden.
- Verbrand koolhydraten door te bewegen. Daarmee verlaagt u de bloedsuikerspiegel en reageert uw lichaam beter op insuline. Voor het ontbijt een wandeling of juist na de maaltijd hebben een extra gunstig effect.
- Slaap voldoende om uw lichaam te laten herstellen. Tijdens uw slaap kunt u weer bijtanken voor de volgende dag. Genoeg slaap zorgt ervoor dat u zowel lichamelijk als mentaal goed kunt functioneren. Een slaaptekort heeft een negatief op de bloedsuikerspiegel en zorgt dus ook voor een energiedip. Ga dus op tijd naar bed en probeer 7 tot 8 uur slaap te pakken.
- Drink genoeg water. Los van dat het uw vochtbalans op peil houdt is voldoende water drinken ook van belang voor uw bloedsuikerspiegel. Water zorgt ervoor dat teveel aan suikers via de urine weg gespoeld worden, waarmee de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt.