- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Gezonde voeding
Waarom is het zo belangrijk?
U kent het wel, u krijgt ineens trek, een ‘suikerdipje’ dus snel maar even een energiereep erin. We krijgen dagelijks heel wat voedsel binnen, vaak meer dan ons lichaam nodig heeft. Ook is het niet altijd gezonde voeding. Door bewuster te kiezen voor wat u wel en niet eet kunt u uw gezondheid zelfs verbeteren.
Wat is gezonde voeding
Een gezond voedingspatroon bestaat uit het eten van voldoende groente, fruit, peulvruchten, noten, vis en volkoren producten met zoveel mogelijk onverzadigde vetten. Maar dat is niet het enige; zout, suiker en vlees zouden we juist minder moeten eten. In een notendop bestaat een gezond eetpatroon uit 6 ingrediënten. Hiermee geeft u uw lichaam de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft.
Toch is het vaak lastig om dagelijks de producten te eten die we nodig hebben. Veel voeding eten we nog op onze emotie, om snel het hongergevoel te onderdrukken of omdat we het gewoonweg zo gewend zijn. Het vraagt inzet om uw voedingspatroon te wijzigen, maar ook om het eten van gezonde voeding vol te houden.
Gezonde voeding en gezondheid
Waarom is gezonde voeding belangrijk? Door gezond te eten vergroot u de kans om gezond oud te worden. u voelt uzelf fitter én verliest misschien wel wat kilo’s. Maar het heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Ook je organen zoals uw hart, lever en nieren hebben dagelijks de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Ze hebben baat bij veel groente, fruit en volkoren producten. Om uw hart en bloedvaten gezond te houden is een menu dat minder zout en weinig verzadigde vetten bevat aan te raden. Maar ook een gezonde huid en haar behoren tot de voordelen van gezonde voeding. De proteïnes en ijzers die u haalt uit bijvoorbeeld groene groenten, volkoren brood, zalm en peulvruchten, zorgen voor dikker haar en een stralende huid.
De gevolgen van het overmatig consumeren van slechte voeding zijn helaas ook in Nederland zichtbaar. We worden steeds dikker en welvaartszieken komen steeds vaker voor. Door ongezond eten daalt ons energieniveau, hebben we een lagere weerstand en zijn daardoor vatbaarder voor ziektes. We worden ons gelukkig wel steeds bewuster van de positieve invloed van voedingsmiddelen op onze gezondheid. Dat het ook een rol speelt in de preventie van bepaalde ziekten, zoals diabetes, hart en vaatziekten en kanker. Niet voor niets dat er steeds meer aandacht komt voor leefstijlinterventies en gezond leven.
Voeden of vullen?
Wat u dagelijks eet is misschien niet altijd goede voeding. We moeten elke dag ook heel wat voedselverleidingen weerstaan. Vaak hebben we juist zin in de verkeerde ongezonde producten en eten hier dan ook nog te veel van per dag. Als u trek krijgt in eten ervaart u dit vaak als honger. Het is belangrijk om deze prikkel zo goed mogelijk te begrijpen en dan de juiste voedingskeuzes te maken. Door naar ongezonde producten te grijpen denkt u misschien uw honger te stillen, maar dit is vaak van korte duur. Snacks, snoep en chips verzadigen niet, ze zorgen juist dat u er meer van gaat eten. Suiker bevat bovendien veel zogenoemde ‘lege’ calorieën. Ze vullen uw lichaam tijdelijk, maar bieden geen voedingswaarde waardoor u weer snel honger krijgt. Veel producten die we eten bevatten ongemerkt te veel suiker. Het eten van te veel suikers maakt ook dat we steeds weer opnieuw behoefte hebben aan suiker.
Het is dus belangrijk om uw lichaam van gezonde voedingsstoffen te voorzien, zodat u minder honger hebt en eet wat u nodig heeft. Vezelrijke producten zorgen voor een langer verzadigd gevoel en zijn ook nog eens goed voor je darmwerking. Eet meer groente, fruit en water, en minder suikers en e-nummers. Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten en varieer.
Podcast | SupermarktSafari
Doet u boodschappen voor de hele week of per dag? Heeft u een lijstje of gooit u op gevoel wat in uw mandje? En leest u weleens een etiket? In deze podcast zoeken we uit wat u wijzer wordt van een etiket.
Luister: SupermarktSafari