Kan ik met gezond avondeten afvallen?

Gezond eten is belangrijk voor uw gezondheid en voor uw gewicht. Zeker buiten de deur is gezond avondeten niet altijd even makkelijk. We vertellen u wat eten gezond maakt en hoe u een gezonde levensstijl het beste vol kunt houden.

Wat is gezond avondeten als u wilt afvallen?

Gezond leven draait om balans. Die balans vinden we onder andere terug in de dagelijkse warme maaltijd. Het perfecte diner bestaat voornamelijk uit een combinatie van de producten die in de Schijf van Vijf staan. Dus dat betekent veel groente, aardappelen of een volkorenproduct als volkorenpasta, vette vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Dat kan eventueel aangevuld worden met een toetje, bijvoorbeeld magere of halfvolle yoghurt. 

Flink variëren voor een gezond diner

Het is belangrijk om veel te variëren voor een gezonde avondmaaltijd. Iedere dag spinazie lijkt misschien gezond, maar in iedere groentesoort zitten andere vitaminen en mineralen. Dus varieer naar hartelust. Eet bijvoorbeeld groentes uit het seizoen. Duurzaam en meestal een stuk goedkoper.

Lekker veel groente voor de nodige vitamines en mineralen

Nog een tip om genoeg te variëren met groente, is door naar de kleur te kijken. Hoe meer kleur op uw bord, hoe meer variatie en hoe meer verschillende (goede) stoffen uw lichaam binnenkrijgt. Daarnaast kunt u eindeloos variëren met de bereidingswijze. Groente kunt u koken, wokken, grillen of rauw verwerken in een frisse salade.

Vezels? Volkoren!

Vezels zijn essentieel in een gezond dieet. Zeker als u wilt afvallen, zijn vezels een goede vriend. Vezelrijke voeding draagt bij aan een soepele spijsvertering. Het vermindert en voorkomt bijvoorbeeld verstopping of diarree. Ook dragen ze bij aan een langdurig verzadigd gevoel en zitten ze boordevol langzame koolhydraten.

Volkoren pasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst bevatten veel vezels. Ook boekweit en quinoa scoren goed. Een makkelijke stap om gezonder te gaan eten is dus al om witte rijst of pasta te vervangen door de volkoren variant om zo de nodige vezels binnen te krijgen.

Even geen vlees

Vlees past prima binnen een gezond dieet. Maar ook hier geldt: niet teveel. Steeds meer mensen kiezen voor een of meerdere dagen zonder vlees. Kies daarvoor in de plaats voor peulvruchten, eieren, noten, vis en/of vleesvervangers. 

Vet is niet slecht

Bij het bereiden van de warme maaltijd is het goed om olie, vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet te gebruiken. Deze producten zijn een stuk beter dan bijvoorbeeld roomboter of kokosolie. Op deze manier krijgt u minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten binnen. Dat is beter voor uw hart en bloedvaten. Mooi meegenomen: aan vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet is vaak vitamine A en D toegevoegd. Oliën bevatten geen extra vitaminen.

Kant-en-voor-altijd-klaar

Een van de belangrijkste tips: vergeet vanaf nu de kant-en-klaarmaaltijden. In die maaltijden zit vaak enorm veel zout. Zout verhoogt de bloeddruk, wat weer slecht is voor uw hart- en bloedvaten. Daarnaast zit er vaak veel verzadigd vet in, en juist heel erg weinig groente. Precies de verkeerde combinatie als u wilt afvallen. Pakjes en zakjes voor bijvoorbeeld macaroni en nasi bevatten ook vaak teveel zout. Probeer dus zoveel mogelijk zelf te koken. Het kost misschien iets meer werk, maar het is de moeite absoluut waard. 

Verminder de sauzen

Snel minder calorieën binnenkrijgen? Laat de mayonaise, ketchup of jus dan staan. Kant-en-klare sauzen bevatten meestal veel vet en zout. Kunt u, begrijpelijk, toch moeilijk zonder? Probeer dan kleine porties te gebruiken. Een eetlepel ketchup kan bijvoorbeeld prima. Want eten moet naast gezond ook lekker en leuk blijven. 

Focus op het eten

Iets dat niets te maken heeft met ingrediënten, maar des te meer met gedrag: eet zonder afleiding. Of u nu alleen eet of met anderen, probeer geen televisie te kijken en uw maaltijd al helemaal niet achter het laptopscherm op te eten. Zonder afleiding bent u veel bewuster van wat en hoeveel u eet. Dek dus gewoon weer eens de tafel. En het liefst met borden die niet te groot zijn, want hoe groter het bord, hoe meer we in staat zijn te eten.