• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Alles over het berekenen van uw BMI (mannen en vrouwen)

Het is een veelgehoorde term als het om gezondheid gaat: de BMI. Maar wat is het? Hoe betrouwbaar is het? En wat zegt het écht over uw gezondheid? We geven in dit blog antwoorden op de meest gestelde vragen over de Body Mass Index.

Wat is BMI?

De letters BMI staan voor Body Mass Index. Vrij vertaald: de lichaamsgewichtindex. De BMI wordt in de gezondheidszorg veel gebruikt om te berekenen of u een gezond gewicht heeft, in relatie tot uw lengte. Door een formule los te laten op de combinatie van uw lichaamslengte en -gewicht, is snel te berekenen of u een gezond gewicht heeft, een te laag gewicht of dat er misschien sprake is van overgewicht. 

BMI berekenen

De berekening gaat als volgt:

Stel, u bent 1.72m lang en weegt 69 kilogram
De berekening is dan: 69 kg / (1,72 x 1,72 m) = 23.3
Uitslag: u heeft een BMI van 23.3, een gezond gewicht!

Wat betekent mijn BMI?

Heeft u uw BMI berekend? Dit betekent uw score:

  • BMI lager dan 18,5: u heeft ondergewicht, probeer aan te komen.
  • BMI tussen de 18,5 en 25: u heeft een gezond gewicht, probeer op gewicht te blijven.
  • BMI tussen de 25 en 30: u heeft overgewicht, probeer af te vallen.
  • BMI boven de 30: u heeft ernstig overgewicht (obesitas). Overleg met uw huisarts over de mogelijkheden om af te vallen.

Hulp bij afvallen? Bekijk wat mogelijk is

Waar komt de BMI vandaan?

Deze formule bestaat al heel lang en is bedacht door de Belg Adolphe Quetelet (1796-1874). Hij was wiskundige en sterrenkundige, maar interesseerde zich ook voor sociale statistiek. Zo ontwikkelde hij ideeën over de gemiddelde mens, waarvoor hij metingen bij dienstplichtigen deed, die hij in bepaalde grafieken verwerkte. De BMI, of toentertijd Queteletindex, was daar onderdeel van. 

Waarom moet ik mijn BMI weten?

Uw BMI zegt veel over uw gezondheid. Hierbij moeten we wel direct zeggen dat het natuurlijk niet álles over uw gezondheid zegt en dat er voor een aantal mensen ook uitzonderingen gelden, daarover vertellen we verderop in dit artikel meer. De belangrijkste en meest algemene conclusie over de BMI is dat mensen met zeer lage en zeer hoge BMI-waarden meer risico lopen op gezondheidsproblemen. 

Wat is een goede BMI?

Als volwassene heeft u een gezond BMI als het cijfer tussen de 18.5 en 25 ligt. Toch geldt dit niet voor iedereen. Voor ouderen en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht. We kunnen echter wel stellen dat u met een BMI van boven de 25 overgewicht heeft, en met een BMI hoger dan 30 zelfs ernstig overgewicht. In dat geval heeft u bijvoorbeeld een hoger risico op suikerziekte (diabetes), verhoogde bloeddruk, astma en ontstoken gewrichten. 

Wat als ik ouder ben dan 70 jaar?

De Body Mass Index verliest zijn waarde voor mensen vanaf 70 jaar. Dit heeft te maken met het risico om ziek te worden. Zeventigplussers hebben namelijk pas bij een BMI-score van 28 of hoger een groter risico op ziekten. En bij een score lager dan 22 is er al een verhoogd risico op ondervoeding. De optimale BMI waarbij het risico op ziekten het laagst is, heeft dus andere waarden dan bij mensen tussen de 18 en 69.

Zijn er meer uitzonderingen?

Mensen van Aziatische afkomst (Zuid-Azië, Indonesië, China en Japan) hebben een hogere vetmassa dan mensen van Westerse afkomst. Ook als de BMI vergelijkbaar is. Hetzelfde geldt voor mensen uit Suriname en de Antillen, die Aziatische roots hebben. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) werkt daarom met andere BMI-grenzen. 

BMI berekenen vrouw

Ook als u zwanger bent of borstvoeding geeft is de BMI minder betrouwbaar. Dat komt doordat in deze periode zowel het lichaamsgewicht als lichaamssamenstelling sterk veranderen. Daarnaast kan het bij krachtsporters voorkomen dat ze onterecht in de categorie overgewicht vallen. De grote hoeveelheid spieren is daarvan de oorzaak. 

Wat zijn alternatieven voor de BMI?

Naast de Body Mass Index bestaan er alternatieve en soms zelfs nauwkeurige manieren om vast te stellen of u gezond gewicht heeft. Een huidplooimeting is daar een van, maar die wordt in de meeste gevallen alleen door artsen of onderzoekers gedaan. Naast het gewicht is het voor uw gezondheid belangrijk waar het lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik is namelijk nadelig voor de gezondheid. Dit is te meten door middel van een middelomtrek. 

Zo meet u uw buikomvang

Uw BMI zegt niets over het percentage vet of spieren in uw lichaam. En spiermassa weegt zwaarder dan vetmassa. Een heel gespierd iemand kan daarom een hoge (ongezonde) BMI hebben en toch gezond zijn. Uw lichaamsbouw – en met name uw middelomtrek – telt ook mee.

U meet de omtrek van uw middel met een meetlint op het smalste gedeelte: tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. 
Meer weten? Bekijk de handige video van het Voedingscentrum hieronder.

middelomtrek meten

Wat betekent mijn buikomvang?

Voor mannen:

  • Buikomvang minder of gelijk aan 94 cm: u heeft een normale buikomvang.
  • Buikomvang tussen de 94 en 102 cm: u heeft een vergrote buikomvang.
  • Buikomvang groter of gelijk aan 102 cm: u heeft een ernstig vergrote buikomvang.

Voor vrouwen: 

  • Buikomvang minder of gelijk aan 80 cm: u heeft een normale buikomvang.
  • Buikomvang tussen de 80 en 88 cm: u heeft een vergrote buikomvang.
  • Buikomvang groter of gelijk aan 88 cm: u heeft een ernstig vergrote buikomvang.

Voel u gezond

Naast uw gewicht en BMI spelen er nog veel meer factoren een rol voor uw gezondheid. Ook uw vetverdeling, lichaamssamenstelling, ouderdom en de gezondheid van hart en longen zijn belangrijk. Zit u goed in uw vel? Voelt u zich energiek en gezond? Slaapt u goed en genoeg? Dat zijn prima graadmeters om te bepalen of het goed met u gaat.