Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Huisartsenzorg, multidisciplinaire zorg (MDZ) en huisartsendienstenstructuur (HDS) 2023-2024.
Het zorginkoopbeleid van Menzis is er al een paar jaar op gericht om samen met u als zorgaanbieder de zorg kwalitatief goed, betaalbaar en toegankelijk te houden. De speerpunten voor ons beleid 2023 en 2024 komen voort uit onze bredere visie op zorg, waarin wij de komende jaren zorgtransformatie centraal zet. Het Hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg loopt tot en met 2022. Mogelijk dat er een nieuw akkoord (IZA) wordt afgesloten ten aanzien van de huisartsenzorg voor de komende jaren. Dit nieuwe akkoord kan aanleiding geven tot aanpassing van het zorginkoopbeleid 2023 en 2024.
Voor de HDS volgen wij inhoudelijk het landelijke beleid, we besteden daarom beperkt aandacht aan dit onderwerp.
We richten ons de komende jaren meer op de volgende speerpunten:
- juiste zorg op de juiste plek;
- meer tijd voor en met de patiënt;
- Persoonsgerichte zorg voor mensen DMII, COPD (astma) en CVRM;
- Integrale zorg voor kwetsbare ouderen die thuis wonen;
- Passende zorg voor psychisch kwetsbare personen
- Digitalisering
Wijzigingen modules voor zorginkoopbeleid 2023-2024
In aanvulling op het op Zorginkoopbeleid Huisartsenzorg, multidisciplinaire zorg (MDZ) en huisartsendienstenstructuur (HDS) 2023-2024 vindt u hiernaast de modules. Er is een aantal wijzigingen doorgevoerd:
Tarieven
De tarieven van de M&I-verrichtingen en de modules waarvoor vrije tarieven gelden worden per 1 januari 2023 met 3,89% geïndexeerd. Deze indexatie is gebaseerd op 90% personele kosten en 10% materiële kosten. Voor de personele kosten wordt de overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling (OVA) gebruikt en voor de materiële kosten wordt het prijsindexcijfer particuliere consumptie uit het Centraal Economisch Plan (CEP) van het Centraal Planbureau gehanteerd. De meest definitieve index van het lopende jaar wordt gebruikt voor het vaststellen van de index van het komende jaar. Dit betekent dat voor de indexatie van het tarief 2023 de definitieve index over 2022 is gebruikt.
Als gevolg van het kabinetsbesluit tot salarisverhoging van de zorgmedewerkers is, in afwijking van de door ons gebruikelijk gehanteerde systematiek, bij de indexatie van de vrije tarieven voor 2022 per het tweede kwartaal rekening gehouden met de extra verhoging van de OVA voor 2022 met 1,13%. Deze verhoging hebben we buiten beschouwing gelaten bij de bepaling van de tariefindexaties voor 2023 zodat de verhoging niet twee keer wordt meegenomen. In 2023 baseren we ons dus op de tarieven exclusief de extra indexering in 2022 en passen we daarop de gebruikelijke systematiek toe.
Per 1 januari 2024 zijn de tarieven opnieuw geïndexeerd.
Zorg voor mensen met DMII, COPD (astma) en CVRM
Sinds 2020 wil Menzis met haar beleid voor persoonsgerichte ketenzorg een verschuiving realiseren van geprotocolleerde standaard chronische zorg naar zorg op maat. De patiënt heeft hierbij zo veel als mogelijk zelf de regie over het zorgproces en leefstijlverandering en wordt hierbij met een individueel zorgplan ondersteund. Om dit te kunnen realiseren is het noodzakelijk dat de chronische zorgprogramma’s diabetes, COPD, Astma en CVRM doorontwikkeld worden.
Bij de uitwerking van persoonsgerichte ketenzorg vormt het regiobeeld de basis voor de regionale invulling. Zo verwachten we van regionale samenwerkingsverbanden dat zij een visie en implementatieplan ten behoeve van persoonsgerichte ketenzorg hebben opgeleverd en zijn gestart met de implementatie van het aangepaste zorgprogramma. Uitvoeren, monitoren, evalueren en bijstellen van de visie en bijbehorend implementatieplan is onderdeel van de continue kwaliteits(verbeter)cyclus.
Zorg voor kwetsbare ouderen
De zorg voor ouderen staat hoog op de agenda. Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren toe en ook de levensverwachting stijgt. Om de kwaliteit van zorg te behouden en te verbeteren en tegelijkertijd de kosten betaalbaar te houden heeft Menzis samen met bestuurders van de LHV-kringen, lokale en regionale samenwerkingsverbanden integrale zorg voor kwetsbare ouderen uitgewerkt als onderdeel van het toekomstbeeld huisartsenzorg 2025. Hierin staan doelen, doelstellingen en randvoorwaarden om adequaat integrale zorg voor kwetsbare ouderen in de huisartsenzorg vormt te geven samen met netwerkpartners. Specifiek voor de kwetsbare ouderen die thuis wonen continueren we het beleid dat is ingezet op basis van passende zorg voor kwetsbare ouderen in de huisartsenzorg.
Bij de uitwerking van integrale zorg voor kwetsbare ouderen vormt het regiobeeld de basis voor de regionale invulling. Integrale zorg voor kwetsbare ouderen kan individueel of in samenwerkingsverband gecontracteerd worden, de wijze van contractering mag geen belemmering vormen voor regionale samenwerking. Het plan van aanpak voor integrale zorg voor kwetsbare ouderen opgesteld door het samenwerkingsverband vormt hiervoor het uitgangspunt. Uitvoeren, monitoren, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak voor integrale zorg voor kwetsbare ouderen is onderdeel van de continue kwaliteits(verbeter)cyclus.
Zorg voor kwetsbare ouderen – POH-O
We vinden dat een POH-O complexe situaties moet overzien, eigen afwegingen moet maken en het beleid daarop moet afstemmen. Hiervoor is functioneren op hbo-niveau noodzakelijk. Ook omdat bij de zorg voor kwetsbare ouderen medische zorg en verzorging en verpleging sterk met elkaar verweven zijn. Door de huidige arbeidsmarkt is dit uitgangspunt echter moeilijk te realiseren. Om die reden flexibiliseren we de opleidingseisen en vervalt de overgangsregeling.
De POH-O is daarom:
- een verpleegkundige op hbo-niveau;
- een verpleegkundige op mbo-niveau, die een gerichte POH-O opleiding op hbo-niveau volgt of heeft afgerond;
- een praktijkondersteuner zonder verpleegkundige achtergrond, die een gerichte POH-O opleiding op hbo-niveau volgt of heeft afgerond.
Digitalisering
Voor de huisartsenzorg heeft Menzis in 2020 in samenwerking met de LHV-kringen, lokale en regionale samenwerkingsverbanden, invulling gegeven aan het toekomstbeeld voor de huisartsenpraktijk anno 2025 op het gebied van digitalisering. Dit heeft geleid tot een inkoopkader hoe om te gaan met digitalisering in de regio door regionale samenwerkingsverbanden en de huisartsenpraktijken. Zo verwachten we dat ieder regionaal samenwerkingsverband beschikt over een professionele ICT-inrichting, een Chief Information Officer (CIO)/ Chief Medical Information Officer (CMIO) en ICT ondersteuning voor huisartsenpraktijken. Ook verwachten we dat ieder regionaal samenwerkingsverband beschikt over een gedragen regionale visie en strategie ten aanzien van digitalisering van de huisartsenpraktijk en dat minimaal drie regionale voorkeursoplossingsrichting(en) zijn geïmplementeerd.
Resultaatbeloning
Net als in 2022 handhaven we de regioprestatie. Hierdoor is het mogelijk per regio specifieke indicatoren vast te stellen voor de resultaatbeloning voor individuele huisartsen. Invulling van de regiospecifieke indicatoren gebeurt in overleg met gemandateerde regiovertegenwoordigers en dient voor 1 juni 2022 afgerond te zijn in verband met het tijdig verwerken van de voorwaarden in het contracteerportaal van VECOZO. In de module ‘Resultaatbeloning’ behorend bij het inkoopbeleid 2023 en 2024, staan deze regiospecifieke prestaties beschreven.
Controle en naleving
Voor huisartsenzorg neemt Menzis in het controleplan 2023 een controle op om de inkoopvoorwaarden praktijkmanagement 2023, zoals wordt opgenomen in de bijlage bij het addendum praktijkmanagement, te toetsen. Hierbij wordt het tarief in 2024 neerwaarts bijgesteld indien niet aan de voorwaarden wordt voldaan