POH GGZ
De POH-GGZ wordt gefinancierd via de POH-GGZ module (beschikbaarheid POH-GGZ, e-health en consultatie), consulten en visites. Wat wijzigt is dat indien u geen gebruik maakt van e-health en consultatie u maximaal 12 uur formatie kan aanvragen per 2350 ingeschreven patiënten via de module POH-GGZ. Dit maximum is gebaseerd op de NZa norm en het bijbehorende tarief. Indien u wel gebruik maakt van e-health en consultatie, dan kunt u maximaal 9 uur formatie aanvragen per 2350 ingeschreven patiënten. Het resterende tarief kan dan worden ingezet voor e-health en consultatie. Het blijft mogelijk om deze opslag gedeeltelijk in te zetten voor uitbreiding van de POH-GGZ formatie.
Zorgaanbieders die knelpunten ervaren in de maximale formatie van de POH-GGZ kunnen hierover via samenwerkingsverbanden met Menzis een zorgvernieuwingsproject afspreken.
Resultaatbeloning
Net als voorgaande jaren blijven accreditatie en deelname aan toetsgroepen onderdeel van deze beloning
De huidige module resultaatbeloning doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen vervalt. Het budget beschikbaar voor deze module wordt toegevoegd aan het beschikbare bedrag voor de module resultaatbeloning Regioprestatie.Per regio zijn in overleg met gemandateerde regiovertegenwoordigers (deels) nieuwe indicatoren vastgesteld voor de regioprestatie. In overleg met de gemandateerde regiovertegenwoordigers is bepaald of regionale afspraken over doelmatig voorschrijven zijn opgenomen in de Regioprestatie. Indien doelmatig voorschrijven is opgenomen in de Regioprestatie voor uw regio, is met de gemandateerde regiovertegenwoordigers afgesproken welke landelijke indicatoren formularium gericht voorschrijven worden opgenomen in de Regioprestatie en wat de hoogte van de vergoeding is binnen het beschikbare bedrag Regioprestatie.
Zorg voor kwetsbare ouderen
Samen met bestuurders van de LHV-kringen, lokale en regionale samenwerkingsverbanden hebben we integrale zorg voor kwetsbare ouderen uitgewerkt als onderdeel van het toekomstbeeld huisartsenzorg 2025. In het rapport van de werkgroep staan doelen, doelstellingen en randvoorwaarden om adequaat integrale zorg voor kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk vorm te geven samen met netwerkpartners. Op basis van het rapport heeft Menzis een aantal onderwerpen benoemd in het inkoopbeleid. Hieronder treft u deze onderwerpen aan.
- regionale samenwerkingsverbanden committeren zich aan bestaande of toekomstige samenwerkingsafspraken in de regio over integrale zorg voor kwetsbare ouderen.
- uiterlijk 1 juli 2022 presenteert ieder regionaal samenwerkingsverband een plan van aanpak met concrete stappen om de integrale zorg voor kwetsbare ouderen in de regio verder vorm te geven.
- iedere huisartsenpraktijk die deelneemt aan de module Kwetsbare Ouderen heeft per 1 juli 2022 samenwerking rondom de kwetsbare ouderen opgezet met in ieder geval de wijkverpleging en bij voorkeur met het sociale domein, specialist ouderengeneeskunde en overige zorgaanbieders. Wanneer in blijkt dat het niet lukt om met wijkverpleging, specialist ouderengeneeskunde en/of andere (organisaties) goede afspraken te maken over deze samenwerking dan vragen we de huisarts dit te melden bij het regionale samenwerkingsverband, deze kan dit bespreken met de contactpersoon bij Menzis.
Om de twee onderdelen formatie POH-O en indirecte tijd voor overleg, in de huidige module duidelijker te onderscheiden hebben we deze vanaf 2022 opgesplitst in twee aparte onderdelen binnen de module (blijft wel één prestatie).
Digitalisering
Net als bij integrale zorg voor kwetsbare ouderen hebben we samen met bestuurders van de LHV-kringen, lokale en regionale samenwerkingsverbanden digitalisering in de huisartsenpraktijk uitgewerkt als onderdeel van het toekomstbeeld huisartsenzorg 2025. In het rapport van de werkgroep wordt richting gegeven aan het toekomstbeeld van digitalisering in de huisartsenpraktijk 2025. Menzis heeft op basis van dit rapport een aantal onderwerpen benoemd in het inkoopbeleid 2022 en een kader opgesteld met als doel te schetsen hoe om te gaan met digitalisering in de regio door regionale samenwerkingsverbanden en de huisartsenpraktijken. Hieronder treft u deze onderwerpen aan uit het zorginkoopbeleid.
- ieder regionaal samenwerkingsverband, waarmee wij O&I afspraken maken beschikt uiterlijk per 1 juli 2022 over een professionele ICT-inrichting met een CIO/CMIO en ICT-ondersteuning voor huisartsenpraktijken.
- ieder regionaal samenwerkingsverband beschikt uiterlijk per 1 juli 2022 over een gedragen regionale visie en strategie t.a.v. digitalisering van de huisartsenpraktijk.
- na 1 juli 2022 gaat het regionale samenwerkingsverband over tot selectie en implementatie van minimaal 3 regionale voorkeurs oplossingsrichting(en).
Ketenzorg
In aansluiting op ons inkoopbeleid van 2020-2021 continueren wij de doorontwikkeling van de zorgprogramma’s diabetes type II, COPD (en astma) en CVRM. Van geprotocolleerde zorg naar persoonsgerichte zorg. We verwachten dat zorgaanbieders hun bestaande zorgprogramma(s) zodanig aanpassen en door ontwikkelen dat dit bij de patiënt leidt tot meer regie over het zorgproces en de leefstijlverandering. De reeds in 2020 en 2021 gecontracteerde zorggroepen hebben een traject met Menzis hebben doorlopen waarbij een visie en implementatieplan is opgeleverd. Uiterlijk 1 januari 2022 wordt gestart met de implementatie van het aangepaste zorgprogramma.
Zorgvernieuwing
Net als in voorgaande jaren blijft Menzis zorgvernieuwing in de regio stimuleren. In het steeds veranderende zorglandschap zien we nog veel kansen voor zorgvernieuwing. Om van zorgvernieuwing een succes te maken is draagvlak van alle betrokken partijen nodig. De regiomanagers van Menzis gaan graag met lokale en/of regionale samenwerkingsverbanden in overleg over initiatieven die aansluiten bij het regiobeeld en de regiovisie die voor alle kernregio’s beschikbaar zijn. Menzis verwacht dat zorgvernieuwingsinitiatieven de uitkomsten van de zorg verbetert en de zorgkosten beheersbaar houdt. Initiatieven kunnen klein beginnen maar hebben de potentie om in hele regio geïmplementeerd te kunnen worden. Samenwerkingsverbanden kunnen contact opnemen met de voor hen bekende Menzis regiomanager, zodat gezamenlijk vorm en inhoud gegeven kan worden aan zorgvernieuwingsinitiatieven.