Een van de speerpunten in het beleid van Menzis is om de waardegerichte zorginkoop samen met en voor onze verzekerden vorm te geven. Ook de mening van patiënten/consumenten is daarbij essentieel. Daarom hebben we afgelopen maanden op verschillende manier met een groot aantal patiënten- en consumentenorganisaties, maar ook met overheid en toezichthouders gesproken. Doel was om input en feedback te ontvangen op onze visie op zorginkoop 2018. Daarnaast zijn er individuele gesprekken gevoerd met (branche- en beroepsorganisaties van) zorgaanbieders en categorale patiëntenorganisaties. Ook hebben we mensen betrokken via Medemenz, ons online platform voor ideeën en mening over zorg. De Ledenraad van Menzis is via een enquête naar aandachtspunten voor het zorginkoopbeleid gevraagd, waarna onze visie op 9 maart is gepresenteerd.
Ronde tafel zorginkoopbeleid op 21 december 2016
Algemene conclusie van de ronde tafel bijeenkomst is dat men het waardeert dat de consultatie al in zo’n vroeg stadium plaatsvindt. Het biedt bovendien een goede mogelijkheid om van elkaar de meningen te horen. In het algemeen ondersteunen de aanwezigen de visie van Menzis op waardegerichte zorginkoop, maar zij geven aan dat verdere concretisering belangrijk is.
Advies is om niet teveel vanuit het perspectief van de zorgverzekeraar en de zorginkoop te kijken, maar steeds vanuit de patiënt te redeneren met aandacht voor preventie en mantelzorg. De term doelmatigheid is voor klanten niet altijd duidelijk genoeg, want in principe wil niemand ondoelmatige zorg. Verder wordt benadrukt dat het inderdaad belangrijk is om kwaliteitsverschillen tussen zorgaanbieders zichtbaar te maken.
Ledenraad
Uitkomsten uit de gehouden enquête zijn onder meer dat kwaliteitsinformatie een grotere rol moet spelen op de Menzis Zorgvinder, waarbij het belangrijk is dat Menzis zorgaanbieders stimuleert om deze kwaliteitsinformatie uit te wisselen. Niet door af te dwingen, maar door te motiveren en te faciliteren. Het ingrijpen op kosten vindt men begrijpelijk, maar de Ledenraad legt wel een belangrijke taak bij Menzis om dit uit te leggen en toe te lichten. Tenslotte lijken veel leden het idee te hebben dat er nog veel te besparen is op medicatie, met name binnen de muren van het ziekenhuis en door het tegengaan van verspilling.
Consultaties per zorgsoort
Naast de consultaties met de Ledenraad en patiënten- en consumentenorganisaties, zijn er ook individuele gesprekken gevoerd met (branche- en beroepsorganisaties van) zorgaanbieders en categorale patiëntenorganisaties. Het inkoopbeleid is besproken en we hebben een groot aantal opmerkingen verwerkt en/of inkoopcriteria aangepast. Bekijk hieronder per zorgsoort welke organisaties we hebben geraadpleegd.