Onmogelijke koers
Je kunt je misschien voorstellen dat die motivatie nogal wisselend is. Aan de ene kant wil ik echt wel gezond leven. Het is tenslotte mijn werk en ik weet er veel van. Aan de andere kant vind ik chocola, ijs en cake erg lekker. Dan is er nog een kant die genoeg heeft van suikerkicks en -dips door de dag heen. Maar ik heb ook een kant die zegt dat ik niet zo moeilijk moet doen en blij mag zijn met vrije toegang tot voldoende eten. Tot slot bestaat er een kant die bezwijkt als het gezellig is, als ik moe ben of als de trein vertraging heeft.
Het is nogal ingewikkeld om langs al die kanten te manoeuvreren en tóch koers te houden. Voor mij is het dus veel gemakkelijker om zwart-op-wit te zetten dat ik de Suiker Challenge aanga. En dan hoop ik dat ik na deze week vanzelf wat minder toegevoegde suikers eet en drink.
Stok geeft structuur
Onderzoek naar motivatie bevestigt dat deze manier van leefstijlverandering werkt. Veel mensen weten dat intrinsieke motivatie belangrijk is. Als je intrinsiek gemotiveerd bent voor de dingen die je doet, komen ze uit jezelf. Je kunt genieten van je activiteiten en gaat er moeiteloos mee door. Maar om succesvol te veranderen, heb je meer nodig. Ken je dat? Je bent ervan overtuigd dat iets helemaal bij je past, en je zou het geweldig vinden om het beet te pakken. Maar toch doe je het niet …
Een flinke dosis extrinsieke motivatie is nuttig om die verandering in gang te zetten. Je hebt een stok achter de deur. Er is een ‘structuur’ die richting geeft. Die ervoor zorgt dat je niet elke keer vanuit je intrinsieke motivatie een beslissing hoeft te nemen. Zo kun je rustig oefenen. En zo kan zich een gewoonte vormen. Als je vervolgens merkt dat dat nieuwe patroon goed bevalt, groeit je eigen motivatie ook. Na een poosje kun je dan prima verder zonder die stok achter de deur.
Dubbelgrote prestatie
Bij Coöperatie Menzis spannen we ons in om de leefkracht van ieder mens te versterken. Zodat je kunt doen wat voor jou waardevol is. Daarom verdiepen we ons in de psychologie van motiveren en belonen. Dat kun je duidelijk zien aan onze app SamenGezond. Die geeft jou een slimme structuur van kleine, haalbare doelen voor een week. Daarna krijg je een beloning in de vorm van punten. Het heeft wel wat weg van heel veel Suiker Challenges achter elkaar. Maar dan voor thema’s die je zelf kiest, en met een hele reeks doelen.
Een ander voorbeeld van een externe motivator is de Nationale Diabetes Challenge, die we samen met onze partners Bas van de Goor Foundation en Novo Nordisk groot maken. Mensen met diabetes type 2 gaan de uitdaging aan elke week een uur te wandelen door hun eigen buurt, in een gezellige groep. Ze trainen 20 weken lang voor de feestelijke finale in september bij het Gelredome. Daar wandelen ze een paar kilometer. Een geweldige prestatie. Die nog groter wordt, omdat ze rustig aan een gewoonte opbouwen. Met toenemende intrinsieke motivatie.
Niet wachten, maar doen
Dus is er nog iets waarvan je al een tijd denkt: eigenlijk wil ik dat wel eens doen óf laten? Wacht dan niet op voldoende intrinsieke motivatie, maar regel die extrinsieke tegenhanger. Zoek een challenge, een weekdoel, een stok achter de deur. Op weg naar een nieuw patroon. En kom je mij deze week tegen? Vraag gerust hoe het ermee gaat, met mijn suikeruitdaging!