Populaire sporten voor 50-plussers
Door actief te blijven kunnen we verouderingsverschijnselen, zoals verlies van spierkracht, uithoudingsvermogen en lenigheid, grotendeels voorkomen en terugdraaien. Elke sport doet wel íets voor je lichaam. Wat zijn op dit moment dé populaire sporten onder 50-plussers?
1. Fitness
Trainen met gewichten is vooral gericht op versterking van de spieren van armen, benen, rug etc. Maar als u de oefeningen up tempo doet, kunt u ook uw conditie opbouwen en wordt het een total body workout. Een goede keuze dus, want wetenschappelijk is bewezen dat krachttraining spierverlies bij het ouder worden (sarcopenie) grotendeels kan tegengaan (1).
2. Zwemmen
Zwemmen is goed voor uw conditie, terwijl alle spieren meedoen. Groot voordeel is ook dat het de gewrichten ontziet, zodat het voor elke leeftijd een blessurevrije sport is. Helemaal lekker: buiten zwemmen in natuurwater of in een fris buitenbad. Zo verbrandt u ook nog eens veel calorieën: om uw lichaam op temperatuur te houden is extra energie nodig. Tip: met een training voor zwemslagverbetering leert u efficiënter zwemmen, waardoor het baantjes trekken leuker is en u het langer volhoudt.
3. Fietsen en wielrennen
De benen bevatten de grootste spiergroepen van het lichaam en met (tour)fietsen en wielrennen komen die uitvoerig aan bod. Bovendien kunt u met fietsen flink wat calorieën verbranden, wat helpt voor een gezond gewicht. U kunt van een fietstraining een effectieve high intensity interval-training maken door korte sprintjes van 30 tot 60 seconden af te wisselen met tussenpozen van 3 tot 5 minuten waarin u op een stevig maar rustiger tempo doortrapt.
4. Wandelen
Een half uur wandelen per dag doet al wonderen voor de conditie en uw stofwisseling. Vooral stevig doorwandelen doet wonderen. Terwijl u wandelt, traint u stiekem ook de kleine diepgelegen spieren in de romp, wat helpt om rugklachten te voorkomen. Wandelen in de natuur heeft daarnaast nog extra voordelen. En wilt u van wandelen een total body workout maken? Ga dan Nordic walken. Volg eerst een training voordat u op pad gaat met de Nordic wandelstokken.
5. Tennis
Kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Met tennis traint u vier aspecten van uw fitheid terwijl u aan het spelen bent. En u blijft er slank bij, weten we uit onderzoek onder mensen die regelmatig tennissen. U kunt blijven tennissen tot op hoge leeftijd, maar let op: te lang en fanatiek spelen zonder rustpauzes is een opmaat voor blessures aan knieën, schouders of armen (‘tenniselleboog’).
6. Yoga en pilates
Yoga wordt vaak in één adem genoemd met pilates, maar de twee verschillen fundamenteel. Yoga doet meestal minder een beroep op uw kracht, en meer op de flexibiliteit. Verder is ontspannen en ademhaling erg belangrijk. Studies wijzen erop dat dit kan helpen bij stressreductie en weerbaarheid. Sommige yogavormen - zoals poweryoga - bevorderen ook de conditie. Bij Pilates ligt de nadruk op het trainen van de rompspieren. Goed voor de houding en een veilige krachttraining die u tot op hoge leeftijd kunt doen.
(1) Resistance Exercise to Prevent and Manage Sarcopenia and Dynapenia. Law TD1, Clark LA2, Clark BC3, Universiteit van Ohio.
Gerelateerde artikelen
Fietsen naar uw werk
Het is ongeveer de simpelste, makkelijkste en meest effectieve maatregel die u voor uw gezondheid en omgeving kunt...
Fietsschema 8 weken
Fietsen is een makkelijke manier om aan uw dagelijkse beweging te komen. De beweegrichtlijn adviseert om minimaal...
9 beweegtips voor op kantoor
Te lang stilzitten is ongezond. Het wordt steeds duidelijker dat dit een risico vormt voor allerlei aandoeningen....
Wat is de leukste muziek bij sporten?
Tijdens een zware workout kunt u wel wat hulp gebruiken. Sporten op muziek kan net dat extra zetje geven om alles...
6 redenen om na het trainen rust in te plannen
Zo hard en vaak mogelijk trainen is beslist niet de beste methode om in vorm te komen. Rust en herstel na sporten...
Blessures voorkomen
Vann lopersknie tot tenniselleboog: een blessure kan uw sportplezier aardig vergallen. Hoe kan u blessures voorkomen?...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 11 december 2023
- Leestijd:
- 3 minuten