- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Waar zit de meeste vitamine C in?
Van guave tot aardbeien: een top 10
Broccoli of sinaasappels de grootste vitaminebommen? Zou u denken, maar toch ligt de waarheid net even anders. De meeste vitamine C vindt u in guave, rode paprika en zwarte bessen. Hieronder een top 10.
Als ergens de meeste vitamine C in zit dan is het wel in groenten, fruit en aardappelen. Eet daar dus elke dag een ruimte portie van. Want vitamine C helpt uw weerstand op peil te houden. Maar dat niet alleen: het is ook belangrijk voor uw huid, voor (sterke) tanden, voor uw zenuwstelsel en het helpt om vermoeidheid te verminderen.
… vitamine C oplost in water? Kook groenten en aardappelen daarom in weinig water en snijd de stukken niet te klein.
… vitamine C gevoelig is voor verhitting en zonlicht? Kook groenten en aardappelen daarom niet langer dan nodig is.
Wist u dat…
… een volwassene per dag 75 mg vitamine C nodig heeft? Als u rookt nog iets meer.… vitamine C oplost in water? Kook groenten en aardappelen daarom in weinig water en snijd de stukken niet te klein.
… vitamine C gevoelig is voor verhitting en zonlicht? Kook groenten en aardappelen daarom niet langer dan nodig is.
Lees ook:
De vitamine C uitblinkers
- Guave:228 mg vitamine C per 100 gram.De kleine pitjes zijn eetbaar, het vruchtvlees kan wit, roze en donkerrood zijn.
- Rode paprika:150 mg vitamine C per 100 gram. Ook andere paprika’s scoren goed. Oranje: 133 mg. Geel: 114 mg. Groen: 71 mg.
- Zwarte bessen:150 mg vitamine C per 100 gram. De stof die de bessen hun kleur geeft, is een goede antioxidant.
- Spruitjes:150 mg vitamine C per 100 gram.Lekker als u ze roerbakt. En zo blijft er meer vitamine C inzitten dan wanneer u ze kookt.
- Peterselie:125 mg vitamine C per 100 gram.Geen groente, maar heel rijk aan vitamine C. Probeer eens peterseliestamppot met (zongedroogde) tomaten.
- Boerenkool:100 mg vitamine C per 100 gram.Let op de kleur: echt verse boerenkool is heldergroen.
- Tuinbonen:80 mg vitamine C per 100 gram. Zelf doppen? Neem 500 tot 750 gram tuinboonpeulen om 200 tot 250 gram gedopte bonen over te houden.
- Groene kool:80 mg vitamine C per 100 gram. Groene kool wordt ook wel savooiekool genoemd. Lekker om in reepjes te wokken.
- Kiwi :79 mg vitamine C per 100 gram. Kiwi bevat een enzym dat eiwitten afbreekt. Kiwi in yoghurt? Dan wordt de yoghurt waterig.
- Aardbeien:60 mg vitamine C per 100 gram. Haal het kroontje er pas nĂ¡ het wassen af. Zo zuigt de aardbei minder water op.
Podcast | Zin en Onzin van Vitaminen
Bent u afgelopen tijd ook al wat verkouden geweest? Heeft u er weleens aan gedacht om extra vitaminen te slikken? Kim gaat in deze podcast op zoek naar de zin en onzin van vitaminen.