• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Deze 4 slaapfases doorloopt u elke nacht

Van sluimerfase tot droomslaap

U staat er misschien niet bij stil, maar tijdens een goede nacht slaap is uw lichaam feitelijk hard aan het werk. Slapen zorgt er namelijk voor dat u lichamelijk en geestelijk herstelt. Een gezonde slaap doorloopt maar liefst 4 fases, tot wel 5 keer per nacht!

We brengen maar liefst een derde van ons leven slapend door. Per nacht slapen we gemiddeld 7 uur en 12 minuten. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de tijd dat je slaapt? In één nacht doorloopt u ongeveer 5 keer een slaapcyclus van zo’n 100 minuten. Een slaapcyclus bestaat uit 4 slaapfases:

1. Sluimerfase

De sluimerfase is de overgangsfase tussen waken en slapen. De korte periode van indoezelen waarin oogbewegingen langzamer worden. U heeft moeite uw ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap. De hersenactiviteit wordt langzaam trager. 

2. Lichte slaap

Tijdens de lichte slaap bent u ontspannen, maar kunt u nog makkelijk wakker worden. Bijvoorbeeld door geluiden of een slaapstuip: een korte aanspanning van de spieren waarbij het lijkt alsof u valt.

3. Diepe slaap

Tijdens de diepe slaap bent u diep ontspannen en ver weg. Uw ademhaling is langzaam en het hart klopt minder snel. Uw lichaam doet kracht op voor een nieuwe dag. Wakker worden is nu moeilijk. Gebeurt dat toch, dan kunt u gedesoriënteerd zijn. 

4. REM-slaap (of droomslaap)

Na de diepe slaap komt u in de REM-slaap. Na de diepe slaap komt u in de REM-slaap. Dit staat voor Rapid Eye Movement, want tijdens deze fase maakt u snelle oogbewegingen (terwijl uw ogen gesloten zijn) en zijn uw spieren volledig ontspannen. Uw ademhaling en hartritme zijn onregelmatig en de bloeddruk stijgt. Dit is ook de fase waarin u droomt, en wordt daarom ook wel de droomslaap genoemd. 

De diepe slaap en de REM-slaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.

Wakker geworden 's nachts?

Vindt u het heel onprettig om 's nachts wakker te worden? Bedenkt u zich dan dat dit heel normaal is. Het is goed mogelijk dat u na het doorlopen van een slaapcyclus even wakker wordt. Als u zich er niet aan stoort, is het des te gemakkelijker om weer in slaap te vallen. 

Podcast | Hoe lekker slaapt u?

In deze podcastaflevering hoort u wat slaap is en waarom het belangrijk is. De ene lukt het echter beter dan de ander. Maar hoe kunt u er zelf voor zorgen dat het (beter) lukt? Luister de aflevering over Slapen.

Podcast zorg voor leefkracht-videostill