Dure geneesmiddelen
Een voorbeeld van waardegericht zorginkopen
Het maken van afspraken over het gebruik van dure geneesmiddelen is een belangrijk voorbeeld van waardegerichte inkoop: hoe kan je zo groot mogelijke toegevoegde waarde creëren tegen voor de patiënt zo laag mogelijke kosten.
Lonneke Timmers,
adviserend apotheker bij Menzis, is direct betrokken bij de gesprekken over dure geneesmiddelen. We spraken haar hierover:
Inzicht in de dagelijkse praktijk
“ De inzet van Dure Geneesmiddelen (DGM) kan een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling van patiënten. Bovendien zijn er veel innovatieve ontwikkelingen zoals “medicijnen op maat” die ook een goede kans moeten krijgen. Tegelijkertijd bedreigen de snel stijgende uitgaven aan dure geneesmiddelen de betaalbaarheid. Om daarin een balans te vinden, zijn er direct al bij de introductie van een nieuw geneesmiddel randvoorwaarden nodig. Bij voorkeur worden landelijk afspraken gemaakt over start-en stopcriteria, expertcentra en het monitoren en evalueren van het gebruik en de uitkomsten van dure geneesmiddelen. Zo krijgen we inzicht in het gebruik van het geneesmiddel in de dagelijkse klinische praktijk.”
Goedkoper waar het kan, duurder waar nodig
“ Veel (nieuwe) geneesmiddelen komen op de markt tegen een helaas extreem hoge prijs.. Om alle noodzakelijke zorg voor iedereen betaalbaar te houden is het noodzakelijk dat de opgaande prijsspiraal voor geneesmiddelen wordt doorbroken. Prijsbeleid direct bij marktintroductie is dan ook essentieel. Maar los van de prijs hebben ook artsen, apothekers en patiënten een belangrijke rol bij het omgaan met beschikbare dure geneesmiddelen. Gepast gebruik kan de waarde van een geneesmiddel verhogen. Door te kiezen voor goedkoper waar het kan, ontstaat ruimte voor duurder waar dat nodig is. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om biosimilars te gebruiken of te kiezen voor een doelmatige behandelvolgorde. Soms kan ook minder van het geneesmiddel gebruikt worden zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de klinische uitkomst. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het afbouwen en soms zelfs stoppen met TNF-alfaremmers bij reumatoïde artritis.”
“Menzis ondersteunt actief een doelmatige inzet van dure geneesmiddelen. We stellen informatie uit de ‘Vektis Monitor Gepast Gebruik DGM’ ter beschikking aan ziekenhuizen en bespreken dit op spiegelbijeenkomsten. Door data-analyse, inzicht in praktijkvariatie en verdieping tijdens de gesprekken over de inzet van DGM, komt Menzis samen met de ziekenhuizen en de betrokken artsen tot beter inzicht in de oorzaken van verschillen en tot mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering.”