De afgelopen vijf jaar hebben we in de WGZ-trajecten waardevolle ervaringen opgedaan over waardegerichte zorg. Vanwege nieuwe ontwikkelingen hebben we besloten om in 2023 niet verder te gaan met de waardegerichte zorgtrajecten (WGZ-trajecten) voor oogheelkunde, bariatrie en knie-heup artrose.
Start van de waardegerichte zorgtrajecten
In 2018 zijn we met de eerste waardegerichte zorgtrajecten gestart. Met als doel de kwaliteit van zorg bij zorgaanbieders te verbeteren via een continue en gestructureerde meet- en verbetercyclus. Dit gebeurde door het inzichtelijk maken van klinische- en patiënt gerapporteerde uitkomsten, het delen van kennis tussen de deelnemende zorgaanbieders en het stimuleren van verbeteringen. Een onafhankelijke derde partij (i2i) stelde benchmarkrapportages op. Verder organiseerden we spiegelbijeenkomsten waar deelnemende zorgaanbieders met elkaar in gesprek gingen over de rapportages en verbeterplannen. Voor Menzis zijn de trajecten daarnaast een manier geweest om toe te werken naar uitkomstgerichte bekostiging.
Nieuwe ontwikkelingen
De afgelopen vijf jaar hebben we in de WGZ-trajecten waardevolle ervaringen opgedaan over waardegerichte zorg. Er zijn echter nieuwe ontwikkelingen gaande waaronder landelijke programma’s, maar bovenal zijn zorgaanbieders zelf ook aan de slag gegaan met waardegerichte zorg. Het aantal actief betrokken deelnemers aan het traject is inmiddels verminderd. Een vermindering van het aantal actieve deelnemers aan het traject maakt dat wij meer toegevoegde waarde zien in het anders organiseren en ondersteunen van zorgtrajecten. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg blijven we uiteraard stimuleren, maar gaan we vanuit Menzis niet langer faciliteren met een waardegericht zorgtraject. We verwachten van de zorgaanbieders dat zij de eigen waardegerichte zorgprogramma’s (al dan niet in samenwerking met andere zorgaanbieders) verder ontwikkelen.
Evaluatie
In 2023 stellen we een eindrapport op voor de WGZ-trajecten knie- en heupartrose, oogheelkunde en bariatrie. Uiteraard sturen we u dit rapport toe. Daarnaast vindt er een grondige evaluatie van de WGZ-trajecten plaats in het wetenschappelijke onderzoeksproject BUNDLE. Dat onderzoeksproject doen we samen met onder andere LUMC en EUR.
Bedankt!
Graag willen wij onze waardering uitspreken voor de waardevolle gesprekken die we de afgelopen jaren met alle betrokken zorgaanbieders hebben gehad tijdens de trajecten. We vonden het leerzaam en prettig om op deze manier met hen samen te werken.