Regelmatig is het voor huisartsen en spoedeisende hulp-artsen lastig om de juiste vervolgzorg in te schatten voor kwetsbare ouderen in een crisissituatie. Hierdoor komen zij onnodig in het ziekenhuis of op een verkeerde plek terecht. In Twente brengen de observatiebedden daarin verandering.
Om voor kwetsbare ouderen de zorg te verbeteren, vond er vorig en dit jaar de pilot Zorgpad Observatie plaats. Door het Zorgpad in te zetten, komt ruim driekwart van de ouderen direct op de plek met de beste hulp. Deze positieve uitkomsten zorgen ervoor dat de pilot in 2021 een vervolg én doorontwikkeling krijgt.
Multidisciplinaire krachtenbundeling
Zorgschakel Enschede (samenwerking van 4 organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg) is initiatiefnemer van de pilot, die dit samen met de huisartsen van LHV en THOON, Medisch Spectrum Twente en Menzis uitvoerde. In het Zorgpad werken de partijen multidisciplinair samen. Gemiddeld 12 dagen observeren, behandelen, triëren en indiceren zij de oudere in een van de VVT-organisaties. Om vervolgens met elkaar beter en sneller de juiste vervolgzorg te bepalen.
Deze aanpak leidt tot:
- minder kwetsbare ouderen op de spoedeisende hulp;
- minder opnames in het ziekenhuis;
- substitutie van zorgdiagnostiek;
- kortere ligduur in een eerstelijnsverblijf;
- snellere uitstroom naar langdurige zorg;
- snellere doorstroom in de VVT-organisatie.
Van 22% naar 76%
De resultaten van de pilot laten zien dat door het Zorgpad vaker en sneller de juiste vervolgzorg op de juiste plek wordt geboden. Zo ontvangt 76% van de ouderen meteen de juiste indicatie en vervolgzorg, in plaats van 22% bij een vooraf-inschatting van een verwijzer. Ook wordt dubbel werk voorkomen door eenduidige diagnostiek en triage. En het bezorgt de oudere een optimale mogelijkheid om te herstellen.