De grenzen van het zorgstelsel komen in zicht. Het zorgstelsel is niet houdbaar door de hogere kosten, door onder meer vergrijzing, een verwachte stijging van het aantal chronisch zieken en een ongezonde leefstijl. Dat is de conclusie van het rapport Kiezen voor houdbare zorg van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Raad roept de regering dan ook op tot duidelijk politieke keuzes om de zorg betaalbaar te houden. Wij onderschrijven dit van harte.
De conclusies van de WRR zijn niet nieuw. Vorig jaar deden wij daarom samen met andere zorgverzekeraars in onze Verkiezingspaper een oproep aan de politiek om veel meer werk te maken van preventie en meer samen te werken in de regio om de zorg beter te organiseren en aan te laten sluiten op de behoeftes in de regio. We pleiten voor een gezondheidsplicht voor alle zorgpartijen. Stel in de regio met regionale partijen een gezamenlijk gezondheidsdoel op en koppel daar een budget aan om preventie te kunnen financieren. Daarbij vinden wij dat ook de overheid stevig inzetten op collectieve maatregelen die de omgeving voor mensen gezonder maken. Denk aan het aantrekkelijker maken van gezond voedsel, een goed en betaalbaar beweegaanbod of een suikertaks.
"Wij ondersteunen het advies van de WRR om de schaarse zorggelden beter in te zetten. Meer verplichtende inzet op preventie is wat ons betreft een logische keuze. Dit reduceert zorg- maar ook maatschappelijke kosten. Menzis pleit voor een gezondheidsplicht. Daarmee bedoelen wij dat alle zorgpartijen verplicht zijn om te werken aan verbetering van de gezondheid van de verzekerden en van de inwoners", zegt Ruben Wenselaar, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis.
Preventie in ons DNA
Wij zijn een zorgverzekeraar die wil investeren in gezondheid in plaats van alleen behandelen en genezen. Wij geloven in de positieve kracht van gezond leven, ook als je ziek bent of een beperking hebt. Met andere woorden: wij zetten ons in voor een leefkrachtiger Nederland. Deze fundamentele kernwaarde hebben zij ook opgenomen in onze missie. Mensen die gezonder leven staan midden in het leven, nemen deel aan de samenleving, en hebben minder kans om op latere leeftijd een chronische ziekte te ontwikkelen.
Dat doen we door samen met zorgaanbieders te werken aan kwalitatief goede zorg met de beste gezondheidsuitkomsten voor de patiënt. Door de zorg op de juiste plek te organiseren en samen te werken in de regio aan het verminderen van gezondheidsverschillen tussen mensen.
Maar ook door het stimuleren van een gezondere leefstijl, door onze klanten te helpen bij schulden die dit in de weg kunnen zitten en door samen met gemeenten, zorg- en welzijnspartners in onze regio’s te werken. We zetten in op effectieve, innovatieve leefstijlinterventies die werken. Offline én online. Zoals Changing Health en KeerDiabetes2 Om, voor mensen met een chronische ziekte. Of SamenGezond, voor wie aan een gezonde leefstijl wil werken.
Lees meer over preventie