Ruim 10 jaar geleden deed Centering Zwangerschap zijn intrede in de geboortezorg in Nederland. Het is een vorm van verloskundige zorg waarbij zwangere vrouwen een actieve rol spelen. In groepsbijeenkomsten spreken vrouwen, die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend, uitgebreid over zwangerschap, gezondheid, leefstijl, bevalling en babytijd. Dat heeft veel voordelen; vrouwen voelen zich beter voorbereid en zekerder. Ook blijkt uit onderzoek dat vrouwen eerder stoppen met roken en dat er minder vroeggeboortes voorkomen.
Na het eerste individuele consult vinden de vervolgcontroles tijdens de zwangerschap plaats in groepsverband. Met zo’n 10-12 zwangeren. De groepsbijeenkomsten duren 120 minuten, waar een individueel consult gewoonlijk circa 15 minuten duurt. Er is dus meer interactie tussen zorgverlener en zwangere en de vrouwen ervaren meer onderling contact en steun.
Tijdens deze groepssessies worden de medische individuele controles door een verloskundige dus gecombineerd met voorlichting, het uitwisselen van kennis en ervaringen en het leren van gezondheidsvaardigheden. Er is zo meer tijd om te spreken over factoren die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind. Een van die moeders is Eline uit Doetinchem, bekijk haar verhaal hieronder.
Keuze voor vrouwen
Bert Horlings, zorgexpert eerstelijns geboortezorg bij Menzis: “We vinden het belangrijk dat zwangere vrouwen kunnen kiezen tussen individuele zorg of groepsbegeleiding. Daarom stimuleren we praktijken om ook Centering Zwangerschap aan te bieden. Het is een bewezen vorm van zorg, waarmee vrouwen en hun partners beter zijn voorbereid op de geboorte en de periode daarna. En dus wordt het vergoed.
In ons zorginkoopbeleid is passende zorg een van de speerpunten. Dat is zorg die bewezen effectief is (voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk) en niet onnodig duur is. Het is zorg, waarover samen wordt beslist tussen zorgverlener en patiënt, dichtbij de patiënt wordt geleverd en meer gaat over gezondheid en minder over ziekte. Centering Zwangerschap voldoet hier helemaal aan.”
Voordelen voor moeder en kind
Want naast alle voordelen voor moeder en kind komt uit een evaluatie van TNO uit 2021 naar voren dat groepsbegeleiding zorgt voor beter gezondheidsgedrag, waardoor zorgkosten in de toekomst worden bespaard. Vrouwen die Centering Zwangerschap zorg kregen, stopten vaker met roken, gebruikten minder alcohol in de eerste zes weken na de bevalling, meer vrouwen starten met borstvoeding en er waren minder vrouwen met hoge bloeddruk-problemen tijdens de zwangerschap.
Bert Horlings: “Mede door de verbinding die tussen de vrouwen ontstaat draagt deze vorm van zorg bij aan de leefkracht van de zwangeren. En aan deze leefkracht willen we met onze zorginkoop een bijdrage leveren.”