Welzijn op Recept | Luister de podcast

Soms ervaart u klachten waar niet altijd een recept voor uit te schrijven is. Die voortkomen uit mentale of sociale tegenslag, denk aan eenzaamheid, verdriet of stress. Steeds vaker verwijzen huisartsen in dit soort gevallen door naar een welzijnscoach oftewel 'Welzijn op Recept'. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat de ervaringen ermee zijn, hoort u in de podcast. Lees of luister direct.

Welzijn op Recept op Spotify

Welzijn op Recept op Apple Podcast

Podcast zorg voor leefkracht-videostill

Lichamelijke klachten zonder fysieke oorzaak? Ontdek Welzijn op Recept

Als eenzaamheid, verdriet of stress zorgen voor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn of hartkloppingen, noemen we dit psychosociale klachten. Deze klachten ontstaan door mentale of sociale tegenslagen. Huisartsen in de provincie Groningen kunnen hiervoor Welzijn op Recept voorschrijven.

Geen lichamelijke oorzaak? Er is wel wat aan te doen!

Als uw huisarts geen fysieke oorzaak vindt voor uw klachten, betekent dit niet dat er niets aan te doen is. Steeds vaker verwijzen huisartsen in dit soort gevallen door naar een welzijnscoach. Dit wordt Welzijn op Recept genoemd. In dit artikel leest u wat het inhoudt, hoe het werkt en of het ook helpt om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten.

 

Bent u bij Menzis verzekerd?

Gebruik vanaf 1 januari van Coach op Zak. Een app die u helpt om uw mentale gezondheid te verbeteren.

Vanaf 1 jan: Coach op zak

Wat is Welzijn op Recept?

Wanneer de huisarts merkt dat uw klachten mogelijk te maken hebben met psychosociale problemen zoals spanningen, eenzaamheid, stress of verdriet, kan hij of zij u doorverwijzen naar een welzijnscoach. Deze coach helpt u om inzicht te krijgen in uw situatie en te ontdekken hoe u uw gedrag en gedachten kunt inzetten om weer lekkerder in uw vel te zitten. De welzijnscoach weet ook de weg binnen de gemeente of activiteiten in de regio. 

Belangrijke thema’s in de gesprekken en de hulp

De focus van de welzijnscoach ligt niet op ziekte, maar op de mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Dit raakt aan welzijn, activatie, participatie, aandacht, steun van anderen en meer. De coach werkt samen met u aan twee belangrijke onderdelen:

  1. Inzicht krijgen: Samen kijkt u naar wat er speelt in uw leven en hoe dit invloed heeft op uw gezondheid. Acceptatie en begrip van uw situatie zijn hierbij belangrijk. Zoals Beate zegt: “Het begint vaak bij het accepteren van uw situatie en het krijgen van inzicht in de oorzaken van uw klachten.”
  2. Veranderen van gedrag: Zodra u inzicht heeft in de oorzaken, gaat u samen met de coach kijken hoe u uw gedachten of gedrag kunt veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door u te activeren om weer leuke activiteiten te ondernemen, zoals deelnemen aan een wandelgroep of een creatieve club. De coach kan u ook helpen met praktische stappen als u moeite heeft om ergens heen te gaan.

Waarom Welzijn op Recept?

Welzijn op Recept is een laagdrempelige manier om hulp te krijgen die niet direct medisch is. Mensen die deelnemen, ervaren vaak al na een paar gesprekken verbetering. Beate van der Klooster merkt op: “Met zes tot acht gesprekken kunnen de meeste mensen al houvast vinden. Ze leren wat er speelt en krijgen handvatten om hun situatie te verbeteren.”

Kortere wachtlijsten door Welzijn op Recept

Een veelgestelde vraag is of Welzijn op Recept bijdraagt aan kortere wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De wachtlijsten voor psychologische hulp zijn vaak lang, maar Welzijn op Recept kan een alternatief bieden voor mensen met lichtere psychosociale klachten. Niet iedereen die op de wachtlijst staat voor de GGZ heeft zware psychologische zorg nodig. Door mensen met psychosociale klachten te helpen met een welzijnscoach, kunnen zij sneller de juiste begeleiding krijgen, waardoor de druk op de GGZ afneemt. 

Samenwerking in provincie Groningen en andere regio's

Menzis heeft samenwerkingsafspraken gemaakt met de regionale huisartsenorganisatie DokNoord, met alle tien gemeenten en tien welzijnsorganisaties, zodat deze hulp beschikbaar is voor iedereen in Groningen. Lees meer over de samenwerking voor Welzijn op recept. Ook in andere regio's, zoals Twente en de Achterhoek, waar veel verzekerden van Menzis wonen, is Welzijn op recept beschikbaar. Vraag uw huisarts waar u terecht kunt en om een doorverwijzing.

Ga naar uw huisarts

Als u last heeft van aanhoudende lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak, kan Welzijn op Recept een oplossing voor u zijn. Vraag uw huisarts om meer informatie en ontdek hoe een welzijnscoach u kan helpen om weer balans te vinden.


Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 29 Welzijn op Recept. Het script van de aflevering is samengevat door Copilot en daarna door de redactie geredigeerd. 

Versterk uw leefkracht

Wilt u aan de slag met uw gezondheid? Ontdek hoe Menzis u kan ondersteunen.

Bekijk het aanbod