Weer beginnen met sporten
Bewegingswetenschapper Hans Bloo legt uit hoe u dat doet
Is uw goede voornemen om (weer) te beginnen met sporten? Goed idee! Maar loop niet te hard van stapel, zegt fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Hans Bloo. Hier zijn 6 tips voor een goed begin.
Starten met sporten
Beginnen met sporten is altijd een goed idee. Sporten en bewegen is namelijk heel gezond. Heeft u moeite met sporten, dan is elke dag meer bewegen ook een goede eerste stap. Begin bijvoorbeeld met fietsen naar uw werk of wandel naar de supermarkt. Uiteindelijk gaat het erom dat u een plan bedenkt wat bij u past, waardoor u het ook volhoudt. U kunt dan denken aan deze punten.
1. Kies een sport die je leuk vindt
Sport u graag in een groep of liever single, traint u graag binnen of buiten? Wilt u graag naar de sportschool gaan? Houdt u van competitie of wilt u gewoon lekker bewegen? Een open deur misschien, maar kies een sport die u leuk vindt om te doen. Dat maakt de kans stukken groter dat u het bewegen ook volhoudt. U moet al genoeg dingen doen die u niet leuk vindt. Hans Bloo: “Probeer sporten uit door bijvoorbeeld een proefles te volgen. Door een sport te kiezen die bij u past kost het veel minder moeite om vol te houden. Elke week een aantal uren flink wandelen is ook prima.”
2. Blessures voorkomen? Loop niet te hard van stapel
Als u een tijd niet hebt gesport, is uw lichaam veranderd. Uw spiermassa is geslonken en de conditie achteruitgegaan. Terugkomen op uw oude niveau vraagt tijd. Hans Bloo: “Ga rustig conditie opbouwen en uw spieren versterken. Train om weer in conditie te komen minimaal een halfuur achterelkaar op matige inspanning, met een hartslag van 110 à 130. Om de spieren te versterken begint u met 2 keer per week krachttraining op een laag pitje. Na een paar weken bouwt u de duur en intensiteit langzaam op. Maar 2 keer per dag 15 minuten of een halfuur krachttraining kan ook: dat belast het lichaam minder terwijl u wel genoeg traint. Zo kunt u blessures voorkomen. Doe ook altijd een warming-up.”
3. Geschikte sporten voor beginners
Wat zijn nu goede ‘beginnerssporten’? “Start bijvoorbeeld met yoga of zwemmen, die sporten zijn niet zo blessuregevoelig. Maar als u rustig begint, kunt u vrijwel elke sport kiezen. Als u maar gezond sport! Probeer niet te veel te springen, te draaien of andere snelle bewegingen te maken. Zorg eerst voor voldoende kracht – en dus stabiliteit.” Ook goed om te doen: korte work outs waarbij u het hele lichaam traint, zoals squats en push-ups. Zo traint u meerdere spiergroepen en belast u ze minder lang.
4. Luister naar uw lichaam
Op internet vindt u veel doe-het-zelf-schema’s voor beginnende sporters, om uw training op eigen houtje op te bouwen. Volgens Hans Bloo zijn dat gemiddelden die voor u misschien te simpel of juist te zwaar zijn. “Wie ondanks spierpijn of last van de gewrichten snel resultaat wil en dat schema beslist wil volhouden, kan blessures krijgen. Luister bij beginnen met sporten dus naar wat uw lichaam aangeeft. Op www.sportzorg.nl staan per sport goede trainingsschema’s. Nog beter is om uw training onder deskundige begeleiding op te bouwen.”
5. Neem rust
Geef uw lichaam voldoende rust om te herstellen na een intensieve sportsessie. Door om de 2 dagen te trainen, kunt uu blessures voorkomen. Bloo: “En zorg voor voldoende slaap. Wie te weinig slaapt na inspanning doet er langer over om te herstellen. Kies uw sportmomenten goed. Ga bijvoorbeeld een keer ’s ochtends in het weekend en op woensdagavond, maar niet te laat. Wie ’s avonds laat sport, slaapt vaak onrustig.”
6. Houd vol!
Om te voorkomen dat u na het beginnen met sporten toch snel weer afhaakt, helpt het vaak om een sportmaatje te zoeken om samen mee te trainen. Het is gezelliger en u heeft een goede stok achter de deur om te gaan. Ook merken dat u geen vooruitgang boekt in uw prestaties is een echte motivatiekiller. Bloo: “Een trainer kan nuttige tips geven. Of zoek een buurtsportcoach, die heeft vaak leuke startprogramma’s tegen een kleine vergoeding.”
Zet vandaag nog die eerste stap. U zult merken dat als u gaat sporten, u snel vooruitgang boekt.
Gerelateerde artikelen
Fietsen naar uw werk
Het is ongeveer de simpelste, makkelijkste en meest effectieve maatregel die u voor uw gezondheid en omgeving kunt...
Fietsschema 8 weken
Fietsen is een makkelijke manier om aan uw dagelijkse beweging te komen. De beweegrichtlijn adviseert om minimaal...
9 beweegtips voor op kantoor
Te lang stilzitten is ongezond. Het wordt steeds duidelijker dat dit een risico vormt voor allerlei aandoeningen....
Wat is de leukste muziek bij sporten?
Tijdens een zware workout kunt u wel wat hulp gebruiken. Sporten op muziek kan net dat extra zetje geven om alles...
6 redenen om na het trainen rust in te plannen
Zo hard en vaak mogelijk trainen is beslist niet de beste methode om in vorm te komen. Rust en herstel na sporten...
Blessures voorkomen
Vann lopersknie tot tenniselleboog: een blessure kan uw sportplezier aardig vergallen. Hoe kan u blessures voorkomen?...
- Geschreven door:
- Menzis redactie
- Datum:
- 14 december 2023
- Leestijd:
- 4 minuten