- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Leven met maag- of slokdarmkanker
Na de behandeling van maag- of slokdarmkanker kunt u genezen zijn, maar er kunnen ook lichamelijke of psychische klachten blijven bestaan. Waar kunt u dan terecht voor hulp?
In het kort
Na de behandeling voor maag- of slokdarmkanker kunt u klachten houden, zoals vermoeidheid en problemen met eten. U heeft een heftige tijd achter de rug en het kan heftig blijven. Zeker als u te horen heeft gekregen dat u niet beter wordt. U kunt hiervoor begeleiding krijgen van een psycholoog. Ook kan het u mogelijk helpen om contact te leggen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.
Ervaringen van anderen
U kunt uw hart luchten en ervaringen delen met andere mensen die kanker hebben of hebben gehad. Dat lucht vaak op en geeft houvast.
- Misschien helpt de patiëntenorganisatie voor maag- en slokdarmkankerpatiënten SPKS - Leven met maag- of slokdarmkanker u verder.
- Een andere mogelijkheid om met lotgenoten in contact te komen zijn de SPKS Inloophuizen.
De Basisverzekering vergoedt psychologische hulp voor 100%
Als u psychologische hulp nodig heeft, dan biedt de Basisverzekering daar een volledige dekking voor. Het enige dat u nodig heeft, is een schriftelijke verwijzing van uw huisarts of uw medisch specialist. Wacht nooit te lang met hulp vragen: u staat er niet alleen voor. Voor psychische zorg kunt u terecht bij een gezondheidspsycholoog, psychotherapeut, psychiater of klinisch psycholoog.
De zorgaanbieder moet wel voldoen aan bepaalde eisen van het kwaliteitsstatuut GGZ van Zorginstituut Nederland. Alle door Menzis gecontracteerde zorgaanbieders hebben zo’n kwaliteitsstatuut. U vindt ze in de Zorgvinder.
Is psychische hulp zoeken nog een brug te ver? Probeer dan mindfulness. Voor veel mensen geeft mindfulness steun na kanker. De website kanker.nl legt uit hoe en biedt gratis oefeningen.
Vergoedingen
De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:
Als u niet meer beter wordt
Maag- of slokdarmkanker is niet altijd te genezen. Hoe vreselijk het ook is, het kan natuurlijk ook gebeuren dat u hoort dat u niet meer beter wordt.
Palliatieve zorgcoach
Voor mensen in de laatste fase van hun leven is er de palliatieve zorgcoach. Deze helpt zo goed mogelijk zonder 'gedoe' over welke organisatie of specialist er nu betrokken moet zijn.
Meer lezen over niet meer beter worden
Overpalliatievezorg.nl is een website met informatie over veranderingen in uw leven, regie houden en afscheid nemen.
Hospice
In een hospice kunt u worden verzorgd in de laatste periode van uw leven. Een hospice is bedoeld om de kwaliteit van leven van de patiënt zo goed mogelijk te houden. Er is aandacht om verdriet, pijn en angst te verzachten.
Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.