- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Lees of luister | Zo krijgen mantelzorgers pauze
Adempauze voor mantelzorgers | Luister de podcast
Bijna iedereen zorgt ergens in zijn of haar leven wel een tijdje voor een ouder, familielid of een geliefde. Maar wat als die zorg zwaar is en er weinig ruimte overblijft om voor uzelf te zorgen? Wat doet u dan en welke oplossingen zijn er? Luister naar de antwoorden in de podcastaflevering over logeerzorg.
Waar kunt u terecht voor logeerzorg?
Logeerzorg wordt in diverse regio's aangeboden door verschillende zorginstellingen. Voor het reserveren van een logeerbed heb je een indicatie uit de wlz nodig, oftewel de Wet langdurige zorg. Vraag het zorgkantoor in jouw regio wat de voor jou te nemen stappen zijn. Heeft u een Wlz-indicatie, oftewel een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg. Informeer bij uw zorgkantoor. Heeft u geen Wlz-indicatie bel dan naar uw gemeente en vraag een kennismakingsgesprek aan voor de logeerzorg.
Lees het artikel over | Logeerzorg
Zorgen voor iemand anders kan intensief en zwaar zijn. Hoe voorkomt u dat de zorg voor een ander uw eigen gezondheid schaadt? Wat kunt u doen als het te veel wordt en waar kunt u terecht?
Logeerzorg is er voor de mantelzorger
Logeerzorg is er dus vooral voor mantelzorgers, vertellen Thomas en Ilse die beiden verpleegkundigen zijn bij Zorggroep Sint Maarten. Ilse legt het zo uit: “Iemand die 24/7 voor een ander zorgt, staat de hele dag aan. Die heeft geen tijd om echt tot rust te komen. Het gaat altijd maar door en dat doe heel veel met iemand. Je moet uitkijken dat je er zelf niet aan de zorgen onderdoor gaat.”
Doorbreek het taboe
Ilse vertelt dat het soms ook wel een beetje een taboe is. Het gebruik van logeerzorg voelt als ‘minder zorgen voor de ander’. Thomas vult haar aan: “Het is eigenlijk hetzelfde als in het vliegtuig: mocht er nood zijn, zorg eerst voor jezelf en dan pas voor de ander. Als de nood dus hoog is, dan hebben wij een appartement, de kennis en de kunde om die zorgen twee tot vijf nachten over te nemen van de mantelzorger. Degene die zorg nodig heeft, komt hier logeren en de mantelzorger kan even ademhalen.”
Zorgappartementen in Twente en andere regio's
Sinds dit jaar zijn heeft de regio Twente zeven logeerbedden bij zeven zorginstellingen. Zorggroep Sint Maarten is zo’n instelling die voor een aantal nachten voor een logee kan zorgen. Gelukkig is deze zorggroep niet de enige instelling. Als u op zoek bent naar logeerzorg, vraag het zorgkantoor in uw regio naar meer informatie. Heeft u een Wlz-indicatie, oftewel een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg. Woont u bovendien in de regio's Arnhem, Achterhoek, Twente en Groningen? Ga dan naar naar menziszorgkantoor.nl. Heeft u geen Wlz-indicatie bel dan naar uw gemeente en vraag een kennismakingsgesprek aan voor de logeerzorg.
Logeerzorg geeft herstel...
Logeerzorg biedt niet alleen een fysieke pauze, maar ook ruimte voor mentale herstel. Het gaat niet alleen om rust, maar om activiteiten die uw hersenen positief stimuleren, zoals bewegen. Margot is zo'n mantelzorger en ze benadrukt in de podcast het belang van ruimte voor zichzelf: "Dat ik niks hoef, dat ik mag niksen of een boek kan lezen. Ik heb geleerd om bij de dag te leven. Dat geeft rust."
Dit achtergrondartikel is een samenvatting van podcastaflevering 35 Logeerzorg. Het script van de aflevering is samengevat door Chat-GPT en daarna door de redactie geredigeerd.
Meer aandacht voor Gelderland
Menzis werkt in uw regio samen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten waar u bij u in de regio gebruik van kunt maken? Ontdek het.