Voor veel organisaties is vitaliteit steeds vaker prioriteit. Ze verleggen de focus van verzuimbeleid naar vitaliteitsbeleid. En een succesvol vitaliteitsbeleid begint met vitale leiders. Menzis adviseert samen met partners, werkgevers hierbij. In dit artikel legt Talent College, een van onze partners, uit wat de kracht is van de aandacht richten op de mensen die aan het werk zijn. Op de focus van dat wat goed gaat. Dat noemen zij amplitief leiderschap.
De essentie van vitaal leiderschap
Vitale medewerkers zijn in staat het verschil te maken. Zij ervaren kracht en energie, zitten lekker in hun vel en kunnen goed presteren. Vitaal leiderschap gaat over het managen van deze energie in een organisatie. Ellen van Dieren, mede-eigenaar van Talent College, legt uit: “Het managen van energie betekent niet simpelweg dat je ervoor moet zorgen dat medewerkers zich fysiek fit voelen. Het begint met het zijn van een vitale leider, voordat je anderen kunt aanzetten om aandacht te besteden aan hun vitaliteit. Vitaal leiderschap gaat voor ons over stimuleren, faciliteren en motiveren van je mensen. En dus veel minder over vakinhoud zoals we zien bij het traditionele leiderschap.”
Luisteren en stimuleren
"Wat heb je nodig om je beter te voelen? En wat kan ik daarin doen?" Zo simpel, maar deze vraag is essentieel bij vitaal leiderschap. Van Dieren benadrukt het belang van luisteren naar de behoeften van medewerkers. Het gaat niet alleen om fysieke gezondheid, maar ook om mentaal welzijn. Positieve psychologie speelt hierbij een rol, evenals de woordkeuze in communicatie. Wil je verzuim verlagen of gezondheid vergroten? Praat je over stress of over energie?
Drie basisvoorwaarden voor vitaal gedrag
Om daadwerkelijk vitaal gedrag te laten zien, zijn drie basisvoorwaarden belangrijk volgens Van Dieren. “Een eerste voorwaarde is dat medewerkers met vitaliteit bezig wíllen zijn. Cruciaal hierbij is aandacht voor vitaliteit en gezond gedrag op de werkvloer, het geven van inzicht en informatie. Ten tweede moeten medewerkers dat vitale gedrag ook kunnen laten zien. Vitaliteitsbeleid en een vitaliteitsprogramma kunnen hierbij ondersteunen door richting te geven. Een derde voorwaarde is dat medewerkers gefaciliteerd worden om met vitaliteit aan de slag te gaan. Dit betekent inspelen op individuele behoeften, waarbij leidinggevenden een belangrijke rol spelen.”
Samen invulling geven aan vitaliteit
Vitaal leiderschap dus gaat verder dan alleen de leidinggevenden. Medewerkers moeten actief betrokken worden bij de invulling van vitaliteitsbeleid en -programma’s. Als zij niet worden meegenomen in initiatieven, bestaat het risico dat zij afwachtend worden en het belang van vitaliteit minder serieus nemen. Het betrekken van medewerkers bij het proces vergroot dan ook de betrokkenheid en het draagvlak.
Van vitaal naar amplitief leiderschap
Hoewel vitaal leiderschap van groot belang is, pleit Van Dieren voor een bredere benadering: amplitief leiderschap. Amplitie is een term uit de positieve psychologie die verwijst naar het versterken van positieve kwaliteiten van mensen en organisaties. “Dit type leiderschap gaat uit van een amplitieve denk- en werkwijze, waarbij welzijn en functioneren centraal staan en leiden tot groter organisatiesucces. Het vergroten van welzijn omvat meer dan alleen vitaliteit; het omvat ook bevlogenheid, talentontwikkeling en het creëren van optimale werkomstandigheden.”
Vitaal leiderschap is de sleutel tot het managen van energie in organisaties. Leidinggevenden die met voorbeeldgedrag inspireren en het welzijn van hun medewerkers vooropstellen, zorgen voor een veerkrachtige en succesvolle organisatie. Door samen met medewerkers invulling te geven aan vitaliteitsbeleid ontstaat een gedeeld enthousiasme voor een energieke werkomgeving. Het resultaat: bevlogen medewerkers die het verschil maken en bijdragen aan een florerende organisatie.
Ellen van Dieren is mede-eigenaar van Talent College en houdt zich met een team van amplitiedeskundigen bezig met positieve organisatieontwikkeling.