Menzis heeft met Zorggroep Gelders Rivierenland, Eerstelijns Centrum Tiel, Ziekenhuis Rivierenland en Santé Partners het Wondexpertise Netwerk opgezet. Doel: samen betere wondzorg organiseren. Dit levert de patiënt meer kwaliteit van leven.
Wat is de kern van de nieuwe aanpak? In het Wondexpertise Netwerk (WEN) worden complexe wonden eerder dan voorheen gesignaleerd door de huisarts of door de wijkverpleegkundige. Dankzij deze vroegsignalering kan adequate behandeling ook eerder starten. Daarvoor zijn verpleegkundig specialisten toegevoegd aan het netwerk. Zij stellen de diagnose, maken het behandelplan, instrueren het thuiszorgteam (dat de wond gaat verzorgen) en monitoren het genezingsproces. Dankzij deze actieve regie kan de wond sneller genezen. De huisarts (die eindverantwoordelijk blijft) en de wijkverpleging leveren patiëntinformatie en wondfoto’s. Een goede wondfoto helpt het WEN de diagnose te stellen. De wondbehandeling gebeurt zoveel mogelijk bij de patiënt thuis, door het wijkteam.
Wondzorg vereist specialistische kennis
Remko Berendsen werkt als verpleegkundig specialist (in opleiding) in het Wondexpertise Netwerk. “Het grote voordeel voor de patiënt is dat hij wordt verzorgd door ‘bekende gezichten’ uit het wijkteam. Daarbij wordt de vaak al zo drukke huisarts ontlast. Ik zie dat veel huisartsen blij zijn dat ze kunnen doorverwijzen naar de verpleegkundig specialist, die ze met één muisklik kunnen inschakelen. Elke huisarts weet het: wondzorg vereist specialistische kennis. Daarom zien ze de verpleegkundig specialist als een belangrijke partner, die al binnen één werkdag na de aanmelding een diagnose en een behandelplan afgeeft.”
Kortere genezingsduur
Als we Remko vragen naar de resultaten van de nieuwe aanpak is hij voorzichtig: “Deze aanpak in onze regio is nog geen half jaar geleden gestart, dus is het nog te vroeg voor harde conclusies. Samen met Menzis gaan we elk kwartaal de resultaten op een rij zetten. We zien al wel dat bij een aantal patiënten de genezingsduur korter is dan gemiddeld, zij hebben dus minder pijn en ongemak. Patiënten waarderen ook dat ze worden geholpen door een echte wondspecialist. En we zien dat patiënten onze leefstijladviezen oppikken en stoppen met roken bijvoorbeeld. Goede zaak, want roken vertraagt de genezing of maakt genezing zelfs onmogelijk. Ik vind het een mooi project. Het laat zien dat er altijd ruimte is om de zorg verder te innoveren.”
Besparen van kosten
De aanpak van het Wondexpertise Netwerk levert niet alleen kwaliteit van leven op, maar bespaart ook zorgkosten. Waarom? Omdat de gemiddelde genezingsduur van complexe wonden afneemt, hebben wondpatiënten minder lang thuiszorg nodig. Ook gebruiken ze minder verbandmateriaal. Omdat de meeste zorg bij de patiënt thuis wordt gegeven, gaat het aantal consulten bij de huisarts omlaag. Dankzij de nieuwe aanpak wordt onnodig ziekenhuisbezoek voorkomen. De besparingen die de nieuwe aanpak voor Menzis oplevert, worden deels gebruikt om in Gelderland nog meer nieuwe innovatieve zorgprojecten op te zetten.
Wat zijn complexe wonden?
Circa 1% van de Nederlanders heeft te maken met complexe wonden. Dat zijn wonden die slecht genezen door een combinatie van factoren. Denk aan een ongezonde leefstijl (zoals drinken, roken en weinig bewegen) en ziektes als diabetes, kanker en vaatlijden. Complexe wonden zijn pijnlijk en ongemakkelijk. De genezing duurt lang en er zijn vaak complicaties. Huisartsen, ziekenhuizen en wijkverpleegkundigen zijn veel tijd kwijt met het behandelen van complexe wonden en gebruiken veel wondmateriaal. Daardoor stijgen de zorgkosten. Gaat het Wondexpertise Netwerk hierin verbetering brengen? Daar lijkt het wel op, want eerdere experimenten in het land laten zien dat een innovatieve aanpak de genezingstijd van complexe wonden flink verkort. Vooral dankzij de vroege signalering en doordat de wijkteams zijn bijgeschoold in wondzorg. |
‘Direct gestopt met roken’
“Ik kreeg een flinke wond aan mijn voet, zal te maken hebben gehad met mijn suikerziekte. Mijn voet moest intensief worden verzorgd en dat werd snel geregeld. Elke dag kwam er iemand van Santé Partners – wond schoonmaken, nieuw pleister, nieuw verband. Ik heb wel veel verschillende gezichten gezien, maar iedereen wist precies wat hij moest doen, ik hoefde niet steeds weer mijn verhaal te vertellen. Santé Partners hield ook mijn huisarts op de hoogte, goed geregeld. Na een half jaar ging de wond dicht, dankzij de goede verzorging en omdat ik van de ene op de andere dag gestopt ben met roken. Dat was het eerste dat ik hoorde van de verpleegkundig specialist van het WEN: als je blijft roken kan je wond niet goed helen.”
Hendrik Vink (86)
Tiel |