Deze week publiceerde de The Lancet een veelbelovend artikel over de studie naar de werking van de Inreda AP kunstmatige alvleesklier, bedacht en ontwikkeld door Robin Koops van Inreda om de bloedglucosewaarde van patiënten met DM1 op het juiste niveau te houden.
Het op niveau houden van deze waarden is lastig en luistert nauw. Want te veel insuline kan een te lage glucosewaarde geven, en andersom waardoor op de lange termijn complicaties kunnen ontstaan, zoals blindheid, hart- en vaatziekten en nierfalen.
Doordat twee sensoren in de kunstmatige alvleesklier de bloedglucosewaarde van de DM1-patienten continue in de gaten houdt, kunnen gebruikers meer tijd besteden aan leuke dingen zonder de hele tijd aan de diabetes te denken en de waardes in de gaten te houden. Bovendien, zo blijkt uit de studie, is de patiënt beter ingeregeld, waardoor diabetespatiënten een betere levensverwachting hebben en meer kwaliteit van leven ervaren. Goed nieuws dus voor DB1 patiënten.
Inreda won in 2019 al een “Dutch Icon” voor beste med-tech bedrijf van Nederland. Onderdeel van deze prijs was de toezegging van de overheid om Inreda in contact te brengen met partijen die bij de verdere groei zouden kunnen ondersteunen, zoals het Diabetes Fonds. Zo is ook de samenwerking met Menzis ontstaan. Omdat de pomp goedgekeurd was voor gebruik en omdat het hierbij ging om een belangrijke innovatie ontwikkeld in onze kernregio Twente, heeft Menzis voor een groep verzekerden de vergoeding van het gebruik van de pomp voor haar rekening genomen. Met dank aan die steun is de ontwikkeling van de kunstmatige alvleesklier de afgelopen jaren goed van de grond gekomen. Met ook de nodige hobbels, zoals een tekort aan glucagon dat door de leverancier uit de markt werd gehaald. Gelukkig is het Inreda op tijd gelukt om een alternatief glucagonproduct te vinden, waardoor de ontwikkeling verder kon.
Ook is Inreda begonnen met een tweede onafhankelijke studie via de Universiteit van Utrecht om de kwaliteit van hun pomp aan te tonen. De Inreda pomp blijkt ook een uitkomst te zijn voor mensen van wie de alvleesklier (die insuline en glucagon aanmaakt) verwijderd moest worden door bijvoorbeeld alvleesklierkanker.
De publicatie van het onderzoek in The Lancet is een eerste kroon op het werk van Inreda. Menzis is er trots op hieraan een mooie bijdrage te hebben geleverd en danken Robin Koops en zijn medewerkers voor zijn onuitputtelijke inzet voor een beter leven van patiënten met DB1.