Menzis en FocusCura gaan, na een geslaagde proefperiode, de digitale zorg op afstand voor COPD-patiënten helpen opschalen in de rest van Nederland.
Vandaag, tijdens de eHealth-week, kopten onder meer het AD en Skipr over deze zorginnovatie. Het is positief nieuws voor de ruim 600.000 COPD-patiënten in Nederland: steeds meer ziekenhuizen gaan over tot de introductie van het thuis kunnen meten van vitale COPD-waarden. Dit betekent dat COPD-patiënten hiervoor niet meer speciaal naar het ziekenhuis hoeven te komen. “Bovendien voorkomt het ook ziekenhuisopnames, een prachtige ontwikkeling”, aldus Emiel Rolink, directeur van Long Alliantie Nederland.
Minder vaak naar het ziekenhuis, maar altijd in beeld
Ziekenhuisbezoek is niet alleen zeer belastend voor COPD-patiënten, die minder energie hebben door hun longziekte, maar de aard van de ziekte zorgt ook vaak voor spanning. Patiënten zijn onzeker en angstig om een zogenoemde longaanval te krijgen. COPD-patiënt Meneer Bremer vertelt: “Ik hoef nu minder vaak naar het ziekenhuis toe, wat voor mij echt een zware belasting is. En ik word tweemaal in de week gecontroleerd, wat veel rust geeft voor mij en mijn familie.”
Thuismeten van de gezondheid
Thuismeten voor mensen met de longziekte COPD is technisch mogelijk door de inzet van cVitals, een eHealth-oplossing ontwikkeld door het Nederlandse zorginnovatiebedrijf FocusCura. Via de app sturen patiënten hun waarden twee keer per week in, waarna de resultaten op afstand worden gecontroleerd. Als het systeem een verhoogd risico signaleert, of als een patiënt zelf vragen heeft over bepaalde meetresultaten, dan kan er direct contact worden gelegd met behulp van een videoverbinding. Op die manier kan een zorgverlener meteen medische ondersteuning leveren en kunnen ziekenhuisopnames worden voorkomen.
“Het aantal ziekenhuisopnamedagen moet met 25% worden teruggebracht”
In Nederland zijn er jaarlijks 30.000 ziekenhuisopnamen voor COPD-longaanvallen, waarvan de helft heropnamen. Rolink: “De Long Alliantie Nederland (LAN) vindt in het kader van het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten dat in heel Nederland het aantal ziekenhuisopnamedagen met 25% moet worden teruggebracht, met dezelfde of betere kwaliteit van leven van patiënten. Finland en pilotregio’s in Nederland hebben aangetoond dat dit mogelijk is door een systematische aanpak met veel aandacht voor de patiënt.”
Ziekenhuizen in heel Nederland
Joris van Eijck, directeur Zorg van Menzis: “Samen met FocusCura spannen wij ons in om deze moderne vorm van COPD-zorg voor patiënten in heel Nederland mogelijk te maken. Dit na meerdere, succesvolle projecten in bijvoorbeeld het Slingeland Ziekenhuis.” Om ziekenhuizen te helpen deze ambitie waar te maken, ontvangen zij tijdens de nationale e-healthweek een boek uit handen van Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit zogenoemde playbook COPD vinden zij kennis, ervaringen en een plan van aanpak hoe digitale COPD-zorg beschikbaar te maken.