Leefkrachtbudget

Een budget om de fysieke en/of mentale gezondheid van de inwoners in de regio te bevorderen. Bekijk de voorbeelden en laat u inspireren!

 

Leefkrachtbudget voor gemeenten waarmee we samenwerken

Bij Menzis doen we er alles aan om de leefkracht van ieder mens te versterken. Leefkracht gaat over de positieve kracht van gezond leven. Leefkracht is onderdeel van onze missie. Want naast een zorgverzekeraar zijn we een partner in gezondheid. Hoe? Door mensen te helpen bij het maken van gezondere keuzes. Jong en oud. Ziek en gezond. Zodat iedereen zo leefkrachtig mogelijk in het leven kan staan.

Daarom stelt Menzis jaarlijks een budget beschikbaar. Dit budget is bedoeld om projecten die de fysieke en/of mentale gezondheid van de inwoners in de regio bevorderen, te ontwikkelen of een boost te geven.

Bekijk de voorbeelden waar het Leefkrachtbudget is ingezet en laat u inspireren!

 

Contact

Wilt u meer informatie over het leefkrachtbudget? Of wilt u de leidraad en het aanvraagformulier ontvangen?  

Neem contact met ons op

 

Leefstijlcoaches op Gezondheidsplein Rijnstate Arnhem

Op het gezondheidsplein kunnen patiënten en bezoekers over hun gezondheid praten met artsen, verpleegkundigen en leefstijlcoaches van Sportbedrijf Arnhem. Het doel is om patiënten en bezoekers van Rijnstate te helpen stappen te zetten naar een betere gezondheid. In 2023 zijn 600 patiënten bij het gezondheidsplein begeleid in hun stappen naar een gezonder leven. 

Het gesprek gaat over een leefstijlthema waar iemand mee aan de slag wil en ondersteuning in kan gebruiken. Samen met de deelnemer wordt een plan gemaakt om thuis mee aan de slag te gaan. Inclusief een doorverwijzing naar passend aanbod in de buurt en een vervolgafspraak of vervolgcontactmoment waar nodig. 

Het gezondheidsplein wordt in 2024 mede gefinancierd met het leefkrachtbudget van Menzis. Anneke Rens (Menzis): “Ons doel is: samen met gemeenten en zorgaanbieders in de regio werken aan meer gezonde inwoners. Daarmee versterken we de leefkracht van mensen en werken we aan minder vraag naar zorg.”
Het gezondheidsplein is een samenwerking tussen Gemeente Arnhem, Sportbedrijf Arnhem en Rijnstate.  

 

gezondheidsplein Rijnstate foto Rijnstate

In gesprek op het gezondheidsplein - Foto: Rijnstate

Wandel en beweegroute in Ruurlo

Gemeente Berkelland en Sport Federatie Berkelland openden in Ruurlo een wandel- en beweegroute die gebruikmaakt van het bestaande straatmeubilair in de wijk. Het idee van de werkgroep van het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord ‘Heel Berkelland Beweegt’ was om een buitenruimte te creëren die mensen uitnodigt om te bewegen en elkaar te ontmoeten, met als resultaat meer levendigheid in Ruurlo. Dit is gerealiseerd met de ‘Kwiek beweegroute'. 


De Kwiek beweegroute is een wandel- en beweegroute die minimale aanpassingen en toevoegingen vereist aan het bestaande straatmeubilair in de wijk. Langs de route van 1,8 kilometer zijn verschillende oefeningen geplaatst om balans, kracht en uithoudingsvermogen te trainen. Je kunt de route alleen lopen, met z'n tweeën of in een groep. De route is niet alleen geschikt voor senioren, ook in het basisonderwijs reageert men enthousiast en is er interesse om de route op ludieke wijze te integreren in het curriculum voor de leerlingen. 
De Kwiek Beweegroute Ruurlo is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Leefkrachtbudget van Menzis en het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord ‘Heel Berkelland Beweegt’.

 

Vlnr: Linda van der Putten (Menzis), Gerrie Schäperclaus en Andra Weg (Lokaal Beweeg- en Sportakkoord ‘Heel Berkelland Beweegt!’) en wethouder Gerjan Teselink bij de opening van de KWIEK Beweegroute in Ruurlo.

Powerful Ageing in de regio Achterhoek

Powerful Ageing valt onder de noemer ‘herstelgerichte ondersteuning’. Onder begeleiding van speciaal opgeleide fysiotherapeuten volgen inwoners die beperkingen ervaren in het dagelijks leven en Wmo-ondersteuning nodig hebben, de training. Het is een persoonlijk programma waarin activiteiten uit het dagelijks leven worden getraind en dat specifiek het explosieve spiervermogen verbetert. De deelnemers kunnen zich dankzij de training thuis beter en langer zelfstandig redden waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. 
De meeste interventies stoppen na een bepaalde tijd, waardoor mensen hun kracht weer verliezen. Uniek aan dit traject is dat het na de eerste 14 weken in een groter groepsverband wordt voortgezet om de geleerde vaardigheden te behouden. Ook zoeken de fysiotherapeuten bewust naar de intrinsieke motivatie. Het opleiden van de consulenten en de implementatie wordt mogelijk gemaakt door het Leefkrachtbudget van Menzis.  

 

“Fietsen, en dan vooral op- en afstappen, was de laatste jaren een hopeloos gedoe. Dat gaat nu veel beter. Mijn conditie en balans zijn er enorm op vooruit gegaan.” Deelnemer, 78 jaar 

Wethouder Betsy Wormgoor, gemeente Berkelland, Myrthe Heijnen, Strategisch Adviseur Gezondheidsmanagement Menzis op bezoek bij een training Powerful Ageing in de praktijk Fyrtuoos in Borculo. 


Volwassenenfonds: sport en cultuur voor volwassen Twenteranders met een laag inkomen

Sporten en meedoen aan culturele activiteiten. Dat is niet voor iedereen zo maar weggelegd. Soms is dat een geldkwestie, want inwoners met een laag inkomen kunnen dat vaak niet betalen. Het Volwassenenfonds helpt met het betalen van de contributie of het lesgeld. Twenterand vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners meedoen aan culturele activiteiten en ook aan sport doen. “Dat draagt bij aan welzijn, verbinding en perspectief in het leven. Meedoen geeft je als mens leefkracht en gevoel van eigenwaarde. Bovendien is bewegen ook nog eens heel gezond.” Meer informatie