1 op de 4 medewerkers combineert werk met mantelzorgtaken. Weet u wie van uw medewerkers mantelzorger is? Vaak is dat niet bekend. Terwijl aandacht voor mantelzorg overbelasting of zelfs uitval kan voorkomen. De voorjaarsbijeenkomst van het Regionaal Netwerk Bedrijfsvitaliteit stond dan ook in het teken van mantelzorg. Een samenvatting:
Het thema mantelzorg is actueler dan ooit volgens Jan Anne van Dijk van Werk&Mantelzorg. De intensiteit en dus de belasting neemt toe omdat de zorgvraag groter en complexer wordt.
Mantelzorg is iets anders dan vrijwilligerswerk
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan de partner, het kind of ouder zijn maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg vloeit vaak voort uit de persoonlijke band die je hebt. Het voelt niet als een keuze. Dat maakt het anders dan vrijwilligerswerk. Bij vrijwilligerswerk kun je, als het teveel voor je is, stoppen. Bij mantelzorg ligt dat anders.
Toch zijn veel mantelzorgers niet ongelukkig met hun taken en zorgen zij graag voor hun naasten. Maar in veel gevallen is enige ondersteuning welkom. Criteria in uren en duur zegt niet alles over de belasting die wordt ervaren.16% kan mantelzorg slecht combineren met werk en 18% van het ziekteverzuim is gerelateerd aan mantelzorg. Veel mantelzorgers willen graag blijven werken omdat het energie geeft en ze deel willen blijven uitmaken van de werkomgeving.
Wanneer ben je een mantelzorgvriendelijke organisatie?
Een mantelzorgvriendelijke organisatie zorgt ervoor dat het thema bespreekbaar is en dat er aandacht is voor mantelzorgers. Dat blijkt nog belangrijker dan concrete maatregelen, want vertrouwen en openheid geven mantelzorgers ruimte. Er zijn veel laagdrempelige manieren om het thema mantelzorg meer bekendheid binnen een organisatie te geven, zoals een portret van een mantelzorger in het bedrijfsblad, op intranet of een presentatie door een deskundige. Het helpt als medewerkers flexibel kunnen zijn in hun uren of tijdens het werk een telefoontje mogen doen dat zorggerelateerd is.
Welke hulp is er voor mantelzorgers
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australiƫ tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. En toch zal er steeds vaker en meer een beroep op mantelzorgers gedaan worden volgens Anneke Rens van Menzis. Menzis wil mantelzorgers ondersteunen daar waar het kan. Mantelzorg overkomt je, vaak is het geen keuze. En toch, zegt Anneke, kun je pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. De Mantelzorgtest kan je daarbij helpen. Met deze test krijg je inzicht in hoeveel tijd mantelzorg jou kost, of het goed is in te passen of dat je hulp kunt gebruiken. Als je vervolgens invult waar je woont en bij wie je verzekerd bent, krijg je aanbod en praktische tips die passen bij jouw situatie.
Verder biedt Menzis vergoedingen voor een mantelzorgmakelaar, een mantelzorgcursus, vervangende mantelzorg (respijtzorg) en ondersteuning van werkgevers bij mantelzorgvriendelijk werkgeverschap.
De praktijk
Zoals bij iedere bijeenkomst van het Regionaal Netwerk was een deel van het programma ingeruimd om met elkaar in gesprek te gaan, kennis te delen en elkaar te inspireren. Dit keer aan de hand van een mantelzorgpuzzel. In de gesprekken kwamen ook eigen ervaringen aan bod. Zoals bij veel onderwerpen gaat het pas echt leven als je er zelf in meer of mindere mate ervaring mee hebt. Veel organisaties hebben (nog) geen beleid op het gebied van mantelzorg maar zien wel de noodzaak hiervan. Ook omdat, als er geen beleid is, maatwerk kan leiden tot precedentwerking. En werknemers dan vaak afhankelijk zijn van hun leidinggevende. Ook kwam ter sprake hoe je medewerkers bereikt die zelf niet door hebben dat ze mantelzorger zijn. Daarvoor is het belangrijk dat de leidinggevende daar oog voor heeft en dat er veel aandacht is voor het thema.
Handige links
Mantelzorgtest
Menzis Podcast ‘’Wat doe je als een ander jouw zorg nodig heeft?’
Hulp en ondersteuning voor mantelzorgers – zorg en vergoedingen via Menzis
Werk en mantelzorg combineren
Inspiratie voor leidinggevenden over mantelzorg
Website Werk&mantelzorg
Organisatoren van deze bijeenkomst
Anneke Smits, Christelijke Hogeschool Ede
Jaco van Putten, Gemeente Ede
Frank Lowik, Rabobank
Carolien Huisman, Regio Foodvalley
Fleur Huijsman, Wageningen University & Research
Denise van Binsbergen, Menzis