Gedragsregels en normen; gezamenlijk eigenaarschap
Een sociale veilige werkplek is niet slechts een prettig idee; het is een fundamentele vereiste voor productiviteit en welzijn van medewerkers. Om een sociaal veilige omgeving te creëren, is het essentieel dat HR-medewerkers en managers een actieve rol spelen. Dit begint met het opstellen van duidelijke gedragsregels en normen in samenwerking met de medewerkers. Het creëren van dit gezamenlijke eigenaarschap is van groot belang. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze bijdragen aan de gedragsnormen binnen de organisatie.
Creëer een cultuur waarin zorgen geuit kunnen worden
Communicatie speelt een cruciale rol in het bevorderen van sociale veiligheid. Het is belangrijk om een cultuur te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om hun zorgen te uiten. Regelmatige check-ins en open gesprekken over normen en waarden zijn hiervoor essentieel. Vertrouwenspersonen kunnen een belangrijke rol vervullen door medewerkers de mogelijkheid te bieden om in een veilige setting hun zorgen te delen zonder angst voor repercussies.
95% van de medewerkers die ongewenst gedrag ervaart, maakt het niet bespreekbaar
Cijfers tonen aan dat één op de zes medewerkers in Nederland ooit ongewenst gedrag op de werkvloer heeft ervaren. Terwijl 95% van de medewerkers die dit gedrag ervaren, het niet bespreekbaar maakt. Dit gebrek aan openheid is zorgwekkend en kan leiden tot een lagere teamdynamiek en verhoogd ziekteverzuim. Het onderliggende probleem is vaak dat medewerkers zich niet gehoord of niet veilig voelen om hun ervaringen te delen.
Een effectieve aanpak om dit te doorbreken, is het investeren in communicatieve vaardigheden. Leer medewerkers om grenzen aan te geven en om te gaan met ongewenst gedrag. Ook het bespreken van wat ongewenst gedrag nou eigenlijk inhoudt blijkt van groot belang. GIMD zet bijvoorbeeld dialoogsessies voor medewerkers in om op een open en respectvolle manier met elkaar in gesprek te gaan zodat er bewustwording wordt gecreëerd.
De (voorbeeld)functie van leidinggevenden
Daarnaast is het belangrijk dat leidinggevenden zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie en die ook uitdragen. Zij leven niet alleen de gedragsregels na maar creëren ook een omgeving waarin respect en een prettige en een veilige samenwerking centraal staan. In een training wordt ingegaan op deze voorbeeldrol en wordt er veel aandacht besteed aan het oefenen van gesprekstechnieken met vermeende slachtoffers, daders en de getuigen als er sprake is van ongewenst gedrag.
Investeren in een veilige en gezonde werkplek, geen luxe maar noodzaak
Het creëren van sociale veiligheid is een proces dat vraagt om inzet van iedereen binnen de organisatie. Het is belangrijk dat medewerkers op de hoogte zijn van de gedragsnormen en dat deze regelmatig besproken worden. Dit kan helpen om de drempel te verlagen voor het uitspreken van ongewenst gedrag. Vertrouwenspersonen en duidelijke beleidslijnen dienen als ondersteuning, zodat medewerkers weten waar ze terecht kunnen met hun zorgen.
Sociale veiligheid op de werkvloer is essentieel voor zowel het welzijn van medewerkers als de algehele prestaties van de organisatie. Investeren in een veilige en gezonde werkplek is geen luxe, maar een noodzaak. Laten we samen werken aan een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt om zijn of haar bijdrage te leveren, waardoor zowel medewerkers als organisaties kunnen floreren.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het onderwerp sociale veiligheid of wenst u hulp bij de implementatie? Neem dan contact op met GIMD, via telefoonnummer 088 800 85 00 of emailadres
info@gimd.nl.
Iedere 1e dinsdag van de maand organiseert Menzis in samenwerking met een provider een webinar voor haar (strategische) partners over uiteenlopende thema’s.
Meer weten over wat Menzis voor u kan betekenen als partner in gezondheid? Neem contact op via vitaliteit@menzis.nl