Het vitaliteitsbeleid bij Vanderlande
Mike is 5,5 jaar geleden gestart bij Vanderlande en heeft zijn werk daar afgetrapt met het houden van een onderzoek. Mike: “We hebben een team samengesteld met o.a. de hr-directeur, een OR-lid, fysiotherapeut, verschillende medewerkers en een bedrijfsarts om samen antwoorden te vinden op een aantal vragen. Waar loopt de organisatie tegen aan, wat komt er de komende jaren op ons af en aan welke behoeftes moeten we gehoor geven? De bedrijfsarts betrok hier bijvoorbeeld het verzuim bij: is er sprake van een stijging, daling of stabiliteit? Ook buiten de organisatie houden we de ontwikkelingen in de gaten. De maatschappij verandert, er wordt veel flexibiliteit van een mens verwacht. Zo brengt ook het hybride werken weer nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de rol van de leidinggevende, die ineens voornamelijk op afstand contact heeft met zijn medewerkers.”
De belangrijkste pijlers binnen vitaliteit
Dit leiderschap is een belangrijke pijler voor Vanderlande. “Er moet altijd een dialoog gaande zijn tussen werkgever en werknemer. Beide partijen moeten samen tot goede oplossingen komen, zodat we samen het werk goed en met plezier uit kunnen voeren en aan het einde van de dag nog energie over hebben.”
Maaike Fischer, senior bedrijfszorgadviseur bij Menzis, ziet dit leiderschap als een van de kwaliteiten van Vanderlande. Dit is een van de thema’s die Menzis hanteert bij het analyseren van een organisatie, normaalgesproken met een organisatiescan. “Eigenlijk scoort Vanderlande op alle thema’s erg hoog,” vertelt Maaike. “Wat mij betreft springen leiderschap, draagvlak en aanbod daar echt in uit. Dat begint bij draagvlak vanuit de directie. Die stelt het belang van vitaliteit boven veel andere zaken, vanuit een drijfveer om de beste werkgever van Nederland te zijn. En dat zegt Vanderlande niet alleen, daar gaan ze echt voor. Dit maakt dat werknemers, waaronder leidinggevenden, zelf ook enthousiast zijn. Ze krijgen de ruimte om te innoveren en om eigen ideeën in te brengen.
En dat brengt ons bij het thema aanbod, wat Vanderlande behoorlijk goed op orde heeft. Ze weten wat de medewerker nodig heeft en passen daar het vitaliteitsaanbod op aan. En dat gaat verder dan de providers die wij als verzekeraar voor ze financieren. Zo hebben ze ook binnenshuis bijvoorbeeld een sportschool, een eigen fysiotherapeut en ergotherapeut.”
Communicatie richting medewerkers
De praktijk leert dat ook medewerkers goed op de hoogte zijn van het belang van hun eigen vitaliteit en de mogelijkheden die Vanderlande in samenwerking met Menzis hierin biedt. Neem Dirk-Jan Verheijden, die al sinds 1992 werkzaam is bij Vanderlande, momenteel als Manager Educational Alliances. “Als je niks met betrekking tot vitaliteit voorbij ziet komen, heb je oogkleppen op,” vertelt Dirk-Jan. “Er worden regelmatig toernooien georganiseerd, er zijn groepen om te hardlopen, fietsen, spinnen en groepen voor aikido of judo. Los daarvan hebben we een sportschool hier op de campus. Iedereen binnen Vanderlande kent Mike en weet dat ze bij hem terechtkunnen. Van voedingsadviezen, trainingsschema’s fysiotherapie, filmpjes met oefeningen: Mike helpt je de juiste weg te kiezen.
Zelf probeer ik vooral veel te sporten. Ik ben 65 en nog best energiek. Het is belangrijk om ook op latere leeftijd in balans te zijn. Ik zit nog steeds in de leermodus, net als mijn jongere collega’s. Bij die generatie merk ik vooral dat mentale gezondheid centraal staat. Als je jong bent, met ambitie, wil je jezelf graag bewijzen en we hebben het op onze afdeling erg druk. Het stressniveau is dan ook erg hoog. Vanderlande biedt veel opties om erger te voorkomen en zet daarmee in op preventie. Daar ben ik erg over te spreken.”