Al werkt 88% van de medewerkers gewoon door bij stress, dat wil niet zeggen dat Nederlandse medewerkers geen stressklachten hebben. Dat blijkt uit een onderzoek dat Menzis in oktober 2018 deed onder 1.062 werkende Nederlanders*. Eerst maar even de cijfers.
Door stress op het werk…
- heeft 50% van de Nederlanders continu last van een opgejaagd gevoel
- slaapt 66% van de Nederlanders slechter
- ligt 1 op de 10 vrouwen een paar keer per week wakker
- meldt 1 op de 5 Nederlanders zich weleens ziek
- kwam 30% weleens bij de huisarts
- bezocht 23% een psycholoog
- gedraagt 70% van de mensen zich thuis onaardiger
Coach of stoelmassage?
Opvallend: jongeren tot 30 jaar hebben meer last van stress dan oudere medewerkers, zo blijkt uit het onderzoek. En ze verwachten dat de werkgever een coach regelt om de stress te verminderen. Maar ook de rest van de respondenten vindt dat werkgevers meer kunnen doen aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van medewerkers om stress tegen te gaan. De top 3 van wensen bestaat uit: zorgen voor een coach, stoelmassage en mindfulness.
Dé trend voor 2019? Lunchwandelen!
Om zelf stress te verminderen, hebben medewerkers de intentie vaker te gaan wandelen tijdens de lunch. Slim, zeker als je veel zit voor je werk. Want niet voor niets wordt zitten het nieuwe roken genoemd. Lunchwandelen zou helpen tegen de lichamelijke gevolgen van te lang zitten en het zou de concentratie op het werk verbeteren. Maar ook muziek luisteren en sporten tijdens werktijd zijn goede ontspannen activiteiten. Verrassend genoeg wordt ook een hond op de werkvloer genoemd om stress te verminderen. Bijna een kwart van de jongere medewerkers ziet dit zitten.
De positieve conclusie? Uiteindelijk is maar 6% van de medewerkers echt ontevreden over zijn huidige baan. Al staat 50% open voor iets anders en is 10% ook actief op zoek.
Zelf de balans vinden
Wie tijdig de signalen van stress signaleert, kan actie ondernemen. Wat kost energie en wat geeft juist energie? Zo kun je de balans tussen werk en privé vinden én daarna behouden. Het online gezondheidsprogramma SamenGezond helpt medewerkers daarbij met onder andere een handige app met online coach.
* Het onderzoek is in opdracht van Menzis uitgevoerd door Kien Onderzoek in oktober 2018 onder 1.062 Nederlanders die meer dan 32 uur per week werken en is representatief op leeftijd en geslacht.
Hoe om te gaan met stress bij medewerkers?
Neem contact op met Menzis via telefoonnummer 088 222 45 00 of stuur een e-mail naar vitaliteit@menzis.nl.