Arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor is het eerste bedrijf in Nederland, dat in samenwerking met afdeling Vital-up van Sportbedrijf Arnhem, een GLI incompany voor haar medewerkers aanbiedt. De GLI CooL is bedoeld om af te vallen, een gezonde leefstijl te krijgen en op gewicht te blijven. Het is een onderzocht en bewezen leefstijltraject en is bij Scalabor onderdeel van het vitaliteitsprogramma. Groot voordeel voor de werkgever: het bespaart veel kosten omdat dit onderdeel door de basisverzekering van de medewerkers vergoed wordt.
“Wij willen vitaliteit goed op de kaart zetten en houden”, vertelt Cantor Barten, leidinggevende bij Scalabor. “Samen met Vital-up is het gelukt om dit in gang te zetten en pakken we het steeds meer integraal aan. Het begin was zeker niet eenvoudig, maar het leeft inmiddels echt, merken we. Medewerkers hebben het er makkelijk over, er zit geen taboe meer op. Naast de laagdrempelige activiteiten starten we nu met het uitgebreide GLI CooL programma en de vele aanmeldingen geven weer dat vitaliteit inmiddels redelijk goed op de kaart staat.”
Preventieve aanpak met leefstijlcoaches
Mensen die hulp willen om hun leefstijl aan te pakken kunnen hiervoor al jaren terecht bij de leefstijlcoaches van Sportbedrijf Arnhem. Ongeveer de helft van Nederland heeft overgewicht en het aantal mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten stijgt in rap tempo en kan hulp gebruiken. Door corona groeit bij bedrijven de vraag naar een preventieve aanpak van ziekteverzuim en ondersteuning om medewerkers gezond en fit te houden. Het Sportbedrijf zet sinds kort, met de afdeling Vital-up, hun expertise en ervaring in om bedrijven te helpen met vitaliteitsprogramma’s op maat. Hierin is de GLI een belangrijk onderdeel.
Leefstijlcoach bij Vital-up, Nicolien Stanton begeleidt bij Scalabor het vitaliteitsprogramma. “Het is nu het 2e jaar dat ik dat hier uitvoer. Het is mooi om te zien dat we steeds meer draagvlak krijgen en het breder aanpakken. Naast alles wat er al is, starten we nu met het leefstijlprogramma CooL. De aanmeldingen stroomden binnen en ik ga zelfs met 2 groepen starten. Alle groepstrainingen zijn daarbij speciaal op maat gemaakt voor Scalabor. Dat houdt in dat ze allemaal iets minder theoretisch zijn en wat meer praktijkgericht. Het is geweldig om te zien hoe het leeft. Alle lagen binnen het bedrijf zijn erg betrokken.”
Doorverwijzing via de bedrijfsarts
Voor deelname aan een GLI heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Gert Dekker, Senior adviseur bedrijfszorg bij Menzis, heeft zich hardgemaakt voor de doorverwijzing via de bedrijfsarts; hij gelooft in de inzet van GLI’s bij bedrijven en is dit jaar gestart met het mogelijk maken hiervan. Hierdoor wordt het voor bedrijven een stuk makkelijker om leefstijltrajecten in te zetten. Dekker: “Wij denken dat het drempelverlagend werkt om samen met collega’s en een goede begeleiding, te werken aan je gewicht en afgestemd op je werktijden te kunnen bewegen. Samen ben je sterker! Huisartsen worden momenteel overspoeld met veel vragen omtrent corona, begeleiding van patiënten wiens zorg is uitgesteld en de mentale druk op mensen door het vele thuiswerken. Dus ook om de huisartsenzorg te ontlasten is dit een mooie stap. Uiteraard wordt de huisarts, met goedvinden van de medewerker, wel door de bedrijfsarts geïnformeerd.”
En als je niet bij Menzis verzekerd bent?
“Dan zul je nog wel langs de huisarts moeten voor een verwijzing. Maar inmiddels is gebleken dat het drempelverlagend werkt als er een paar collega’s op je rekenen. De vorm van sociale cohesie, collegiale betrokkenheid, het er niet alleen voor staan én je gesteund voelen door je collega’s en je werkgever, kan een prachtige ‘step up’ zijn om nu toch écht aan de slag te gaan”, aldus Dekker.