En dat is een mooi haakje richting de maandelijkse Menzis webinar die in maart werd gegeven door Joyce van Dijk en Danique Zaal van HealthyWoman. Gericht op hoe we vrouwen kunnen helpen floreren op de werkvloer, ondanks hormonale veranderingen.
Want vrouwen verschillen wezenlijk van mannen en daar wordt niet altijd genoeg rekening mee gehouden, dat is een gegeven. Ook op de werkvloer wordt aan die verschillen nog maar mondjesmaat aandacht gegeven. Dit is helaas terug te zien in het verzuim en uitstroom. De context waarin we leven is voornamelijk afgesteld op de mannelijke behoeften en gezondheid. En daar wringt nu juist de schoen. Wat kun je als manager hieraan doen? Hoe zorgen we er samen voor dat vrouwen in alle levensfasen kunnen floreren op het werk?
Inzicht in de invloed van hormonen
Dit begint bij inzicht: namelijk de invloed van hormonen. De eerste hormonale verandering openbaart zich bij meisjes vaak tussen de 12 en 13 jaar, de eerste menstruatie. Het lichaam verandert en hormonen spelen hierbij de grootste rol. Deze hormonale veranderingen komen later terug bij een zwangerschap en nog weer later bij de overgang. De impact van deze hormonale veranderingen op de gezondheid van vrouwen en de impact op hun werkvermogen is onderbelicht en wordt ernstig onderschat. Het is een feit dat vrouwen op een gegeven moment te maken krijgen met de overgang. In sommige gevallen zijn de klachten zo erg dat vrouwen zich ziekmelden. Vaak weten ze niet dat deze klachten te maken hebben met de overgang. De meeste van de overgangsklachten als nachtzweten en opvliegers herkennen de meeste mensen wel. Maar er zijn ook klachten die je misschien niet aan de overgang zou verbinden. Bijvoorbeeld: concentratieproblemen, onzekerheid, spier- en gewrichtspijnen, angstig worden, gewichtstoename, hoofdpijn, haaruitval, schommelingen in je libido, somberheid en slecht slapen.
In iedere levensfase mentaal en fysiek voor jezelf zorgen
Joyce: “op het moment dat je ouder wordt en wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, zowel mentaal als fysiek, dan ga je op een gegeven moment de rekening betalen. Je valt om. Omdat je jarenlang jezelf hebt verwaarloosd, niet meer weet waar je energie van krijgt en alles maar energie kost, zoals stress op je werk en misschien wel puberende kinderen thuis. Het is zo jammer dat vrouwen te weinig kennis hebben over hun eigen gezondheid en hiermee ook de overgang. Ze weten niet waar ze terecht kunnen, weten niet waar ze hulp kunnen zoeken of hebben een huisarts die zegt ‘je moet hier maar doorheen’. Maar dat hoeft niet! De overgang is iets natuurlijks, daar kun je zelf invloed op uitoefenen, grip op krijgen. Bijvoorbeeld op het gebied van leefstijl, voeding, beweging en supplementen.”
Maak overgangsklachten bespreekbaar
Voor een werkgever is het vooral belangrijk te beseffen dat deze hormonale veranderingen erg heftig kunnen zijn. Het is niet iets wat van de één op de andere dag over is. Binnen de organisatie is het van belang om een plek te bieden waar je medewerker altijd terecht kan, ook met dit soort klachten. En er tevens voor te zorgen dat alles bespreekbaar is en ze te laten weten dat er altijd een oplossing is.
Joyce: “Nu lijkt het of het allemaal kommer en kwel is in de overgangsfase maar er zitten ook andere kanten aan. Deze fase staat voor mij in het teken van de krachtige vrouw die weet wat ze wil. De symptomen die ontstaan door hormoonschommelingen zijn natuurlijk niet leuk, maar je kunt er zelf veel aan doen om ze te verminderen. Zelf ben ik begonnen met het trainen van mijn spieren, omdat dit helpt tegen osteoporose, maar het maakt mij mentaal ook sterker. Het trainen in combinatie met de coaching die ik volg bieden mij de beste ondersteuning voor de nadelen die ik ervaar."
Wat kan een vrouw zelf doen bij klachten
-
Elke dag minimaal 30 minuten wandelen of bewegen
-
Meditatie of ademhalingsoefeningen
-
Het aanpassen van voedingsmiddelen
-
Meer water, groenten, fruit en vis
-
Minder hooi op je vork, meer me-time
-
Voorkom stressvolle situaties
-
Vermijd mensen waar je geen energie van krijgt (hoe moeilijk dat soms ook is)
-
Praat erover!
Tips voor leidinggevenden
Maar ook als werkgever of leidinggevende kunt u iets doen. Hieronder hebben we een aantal tips op een rij gezet.
-
Zorg dat leidinggevenden op de hoogte zijn van kenmerken van de overgang.
-
Veiligheid – omdat het kennen van de situatie van uw medewerkers de basis is om hun psychisch en fysiek welzijn op het werk te garanderen
-
Openheid en eerlijkheid – omdat een open en eerlijk gesprek en een open, niet-oordelende mentaliteit cruciaal zijn om de omstandigheden en behoeften van uw medewerkers te leren kennen
-
Neem het onderwerp serieus en maak het bespreekbaar. Kijk wat u kunt doen om vrouwelijke collega’s, die last ondervinden van de overgang, pro-actief te ondersteunen.
-
Regel flexibeler werkplekken en werktijden. Verken de mogelijkheden voor thuiswerken als dat haar helpt.
-
Overgang is geen ziekte maar je kan wel ziek van worden omdat vrouwen niet geleerd hebben om goed voor zichzelf te zorgen. De kans op een burn-out of overspannenheid ligt dan op de loer omdat ze zichzelf voorbij loopt. In deze fase is zij prikkelbaar en kan zij minder goed omgaan met stress.
-
Makkelijker toegang tot sanitair.
-
Mogelijkheid om temperatuur en ventilatie op de werkplek te regelen.
Meer informatie?
Iedere 1e dinsdag van de maand organiseert Menzis in samenwerking met een provider een webinar voor haar (strategische) partners over uiteenlopende thema’s. Joyce van Dijk en Danique Zaal van HealthyWoman verzorgden de webinar ‘De vrouw staat op!’. Meer weten? Kijk op www.healthywoman.nl of stuur een e-mail naar vitaliteit@menzis.nl.