Menzis en de gemeente Enschede slaan de handen ineen. De mensen in Enschede voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is, willen ze actiever en gezonder maken. Het gaat vooral om 60-plussers, kinderen en minima. “Zo versterk je hun leefkracht.”
Sporten op Rezappt. Het is een gezamenlijk project van Menzis en de gemeente Enschede, om de kwaliteit van leven voor de Twentenaren te verbeteren. Marcel Hofstede van Menzis: “We stimuleren dat mensen lekker in hun vel zitten, we versterken hun leefkracht. Dat doen we door hen te helpen meer te bewegen en een gezonde leefstijl aan te houden. Hoe gezonder mensen zijn, hoe minder zorg ze nodig hebben. Zo houden we de zorg betaalbaar.”
Sportaal hét aanspreekpunt
Zowel Menzis als de gemeente Enschede willen dat met name ouderen, kinderen en minima makkelijker worden doorverwezen naar sport- en beweegactiviteiten. Dat is hard nodig, want veel scholen, zorgverleners en wijkteams zijn niet goed op de hoogte van het aanbod. Daarbij komt nog dat veel mensen niet zelfstandig in staat zijn naar een ‘gewone’ sportclub te gaan. Om die situatie te verbeteren is er Sportaal. Dit is het centrale aanspreekpunt in de gemeente Enschede voor alles wat te maken heeft met sport en bewegen.
Samen kijken wat het beste past
Michel van Sluijs is buurtsportcoach zorg bij Sportaal. Hij vertelt hoe het werkt. “Wij krijgen de namen binnen van mensen die zijn behandeld door bijvoorbeeld de huisarts of FysioHolland. Die vinden het belangrijk dat deze mensen regelmatig gaan bewegen – de een om sneller van z’n klachten af te komen, de ander om te voorkomen dat zijn klachten terugkomen. Ik bezoek vervolgens de meeste mensen thuis. Ik informeer ze over het aanbod aan sporten en bewegen in onze gemeente. Binnen of buiten? Alleen of in een team? Samen kijken we wat het beste past. Vaak krijg ik de vraag: wat kost dat dan? Als geld een probleem is, kom ik met alternatieven. Ik ken de weg in onze gemeente, heb veel contacten, ken het complete aanbod. Er zijn bijvoorbeeld vrijwilligers die voor € 2 iets organiseren, bijvoorbeeld koersbal of yoga op de stoel. Of ik hoor dat een vriendenclub elke week badmintont en dat er een paar mensen bij kunnen.”
Groter aanbod
Sportaal alleen is natuurlijk niet voldoende om 60-plussers, minima en kinderen in beweging te krijgen. Daarom is er ook hard gewerkt om voor deze mensen het aanbod aan sport- en beweegactiviteiten te vergroten. Het project Sjors Sportief bijvoorbeeld laat jongeren kennismaken met de meest uiteenlopende sporten. Michel: “Er is zoveel meer dan alleen voetbal, maar dat weet niet iedereen. Daarom geven we op scholen informatie over álles wat je kunt doen – van hockey tot volleybal, van streetdance tot freerunning. Het project Fit & Actief is een ander voorbeeld: dat organiseert activiteiten voor ouderen, zoals yoga, fitness en smovey (bepaald fitness- en therapie-artikel). De kracht is dat er iemand voor de groep staat die de ouderen enthousiast maakt. Het is allemaal heel persoonlijk en laagdrempelig, je kunt ook gewoon je vriendin of buurman meenemen. Zo haal je mensen ook uit hun isolement.”
Blijven bewegen
Angeline Verbrugge is een van de fysiotherapeuten van FysioHolland. Zij verwijst veel van haar patiënten door naar Sportaal. Zij noemt een gezonde leefstijl, in combinatie met regelmatig bewegen, een belangrijk wapen tegen overgewicht, gezondheidsklachten en sociale achterstand. “Maar veel mensen hebben niet goed voor ogen hoe ze verder moeten na een behandeling. Hoe nu verder met die pijnlijke gewrichten, longziekte of hartklachten? Sportaal kan helpen door met deze mensen in gesprek te gaan. Om een activiteit te vinden die past bij de persoon en de klacht. Het doel is dat mensen gaan beseffen dat het heel goed is te blijven bewegen – niet voor even, maar voor lange tijd. En dat zien we ook gebeuren.”
“Ik vind het heel fijn bij Sjors Sportief. Ik heb gekozen voor tennis – leuk spel en mijn vriend doet het ook. Het is vlak bij ons huis, dus ik ben er zo. Ik ken heel veel jongens en meisjes die ook komen tennissen, het is er gezellig. Ik kom er één keer per week. Daardoor ben ik meer buiten gaan spelen en minder gaan gamen achter m’n pc. Ik voel me fitter!”
Teun (9) deelnemer Sjors Sportief |
Een gezonde leefstijl én regelmatig bewegen, is een belangrijk wapen tegen overgewicht, gezondheidsklachten en sociale achterstand. |