Huidkanker is de meest voorkomende kanker in Nederland. In Renkum en Heelsum werken huisartsen daarom nauw samen met een dermatoloog. Zo worden levensbedreigende plekjes eerder herkend én wordt niemand onnodig verwezen naar de specialist.
Een verdacht plekje op uw huid? Dan gaat u naar uw huisarts. Die bekijkt wat het is en stuurt u zo nodig naar de dermatoloog. Klinkt logisch, maar in de praktijk gaat het wel eens mis. Bij de dermatoloog blijkt het een onschuldig wratje te zijn. Of erger: u wordt niet doorgestuurd en die moedervlek is achteraf toch een levensbedreigend melanoom. Dat moest anders, vonden huisartsen en dermatologen uit de regio Gelderse Vallei. Samen hadden ze – van augustus tot en met februari – een dermatologiespreekuur. In drie huisartsenpraktijken in Renkum en Heelsum werden patiënten met een verdachte huidafwijking gezien door hun huisarts én dermatoloog Peter Arnold van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV).
Dagelijks mensen met ‘plekjes’
“In de opleiding voor huisarts wordt weinig aandacht besteed aan dermatologie, terwijl het aantal huidafwijkingen alleen maar toeneemt”, zegt Hilde van der Poorte, één van de deelnemende huisartsen. “Ik zie dagelijks mensen met 'plekjes' op het spreekuur. Dat kan eczeem of een wrat zijn, maar ook huidkanker. Door hier samen met een dermatoloog naar te kijken, leren we deze plekjes beter te beoordelen en te behandelen. Dankzij die specialistische kennis kunnen we patiënten zoveel mogelijk hier in de praktijk houden. Zeker voor oudere mensen is het een gedoe om naar het ziekenhuis te gaan. Bovendien valt een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico. We willen alleen mensen doorsturen naar de dermatoloog, die daar ook echt thuishoren. Daardoor kan de dermatoloog zich concentreren op patiënten die werkelijk gespecialiseerde zorg nodig hebben.”
“We willen alleen mensen doorsturen naar de dermatoloog, die daar ook echt thuishoren.”
Huisarts Hilde van der Poorte |
Meer vertrouwen in huisarts
Ook patiënten zijn positief over het gezamenlijke spreekuur. “Mooi dat dit kan”, “Wat een fijne service!”, werd gezegd. Ze zijn vooral te spreken over het gemak: “De huisarts is laagdrempelig. Je kunt op je fiets stappen en er even langsgaan. Het ziekenhuis is groot en het overvalt je. Nee, dit is erg fijn.” Verder gaven de patiënten aan dat het vertrouwen in de deskundigheid van hun huisarts is gestegen. Een patiënt zei: “Heel goed dat mijn huisarts zijn kennis vergroot.” Een ander: “Ik vind het een kracht dat mijn huisarts zich kwetsbaar opstelt en vragen durft te stellen aan de dermatoloog waar de patiënt bij is.”
“Heel goed dat mijn huisarts zijn kennis vergroot.”
Patiënt |
In de hele regio
“We wilden dit project al eerder starten, maar de financiering was nog een probleem”, zegt dermatoloog Peter Arnold. “Gelukkig wilde de Regionale Zorgagenda – een uniek samenwerkingsverband tussen ZGV, Menzis, Zorgbelang Gelderland/Utrecht en de Huisartsen Gelderse Vallei – deze pilot ondersteunen. Het gezamenlijke spreekuur was voor zowel de huisartsen als voor mij een eyeopener! Op dit moment wordt bekeken in hoeverre we dit project over de volledige regio Gelderse Vallei kunnen uitrollen.”
“Het gezamenlijke spreekuur was voor zowel de huisartsen als voor mij een eyeopener!”
Dermatoloog Peter Arnold |