- Geen winstoogmerk
- Ruim 1,4 miljoen leden
- Klantwaardering 8,3*
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Icon ZoekenZoeken
Gezond eten. Bijna iedereen lijkt er een mening over te hebben en elke paar maanden wordt er wel weer een nieuwe dieettrend geïntroduceerd. Nederland telt steeds meer voedingsexperts en ook online vliegen de voedingsblogs u om de oren. We kunnen nu dus nóg een blog schrijven over wat gezond eten is, maar in plaats daarvan geven we liever inspiratie om vandaag (en misschien wel de rest van de week of -doe eens gek- de hele maand) lekker gezond te eten.
Wat gezonde voeding is, dat kunt u hier lezen. Maar hoe zet u uzelf ertoe vaker gezond te eten? Voor veel mensen blijft dit een knelpunt. Een lekkere malse hamburger wint het nu eenmaal van een bak sla. En een (kant en klare) pasta carbonara is gewoonweg aantrekkelijker dan een bord spruitjes. Hoe komt het toch dat ongezonde gerechten ons het water in de mond doen lopen en gezonde gerechten niet? Kortom, waarom is slecht eten zo onweerstaanbaar?
Er zijn een uiteenlopende antwoorden hierop te geven. We lichten er drie uit in dit blog.
In de prehistorie aten we zo energierijk mogelijk. Dit was nodig omdat ons lichaam dan voldoende energie opsloeg voor tijden dat er een gebrek aan voedsel zou zijn. Blijkbaar zijn we vandaag de dag nog steeds zo geprogrammeerd. Onze hersenen zijn niet meegeëvalueerd met de voedselvoorraad. Daarom kiezen we nog altijd voor calorierijk voedsel in plaats van groenten en fruit, alsof er elk moment een hongersnood uitbreekt.
De voedingsindustrie speelt een belangrijke rol als het gaat om het promoten van ongezond eten. Door het zoveel mogelijk goedkoop aanbieden van ongezond voedsel, door misleidende marketing en door het toevoegen van smaakversterkers en ongezonde ingrediënten zoals vet, suiker en zout. De voedselindustrie creëert hiermee meer winst én een constante behoefte aan ongezond voedsel.
Ongezond eten is ons veelal aangeleerd en bovendien de invloed van onze sociale omgeving. Het is compleet normaal om een verjaardag met taart te vieren en een sportkantine is geen sportkantine zonder bier en bitterballen. Hoe langer u daarbij stilstaat hoe gekker het is, maar het is nu eenmaal de realiteit.
Gelukkig is aangeleerd gedrag ook weer af te leren en kunt u uzelf trainen om elke dag gezondere keuzes te maken.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe maakt u die gezondere keuzes dan als u in de supermarkt rondloopt? En u steeds verleid wordt door slechte snacks en ongezonde tussendoortjes?
Tot slot is het belangrijk dat u bij het maken van gezonde keuzes de juiste mindset hebt. Eet niet gezond ‘omdat het moet’, maar omdat u het zichzelf gunt om u goed te voelen.
Wilt u een gezonder eetpatroon? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.